Народна купштина се већ изјаснила о путу у НАТО

Дарко Момић
Народна купштина се већ изјаснила о путу у НАТО

БАЊАЛУКА - Опозициони СДС и ПДП траже да се у Народној скупштини Републике Српске расправља о документу под називом Програм реформи БиХ који након избора Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара треба да буду упућен у НАТО штаб у Брисел.

Из владајуће коалиције одговарају да опозиционари "покушавају да се додворе бирачима и оправдају све оно што су чинили на путу ка НАТО пакту".

Интересантно је и да опозиционе странке немају заједнички став, јер из СДС-а најављују да ће тражити одржавање посебне сједнице републичког парламента, док из ПДП-а кажу да ће тражити да се допуни дневни ред сједнице НСРС заказане за 26. новембар и да на тој сједници посланици разматрају Програм реформи.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић, најављујући да ће Клуб посланика СДС-а зато тражити посебну сједницу НСРС о Програму реформи, оцијенио је да тај документ није разматран на сједници НСРС што је директно у супротности са скупштинском резолуцијом о војној неутралности.

- Наша оцјена је да овај документ, у суштини, уводи БиХ и РС директно у НАТО процес интеграција. Ријеч је о једном од најважнијих докумената у посљедњих неколико година, стратешком када је у питању Српска и ако није тако важан, као што тврди члан Предсједништва БиХ из РС Милорад Додик зашто се држи у тајности и шаље у НАТО штаб у Бриселу - рекао је Шаровић након сједнице Предсједништва СДС-а у Бијељини.

Он је додао да је то закључак у складу са информацијама које у странци имају, истичући да релевантне информације и спорни документ немају.
Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак изјавио је да ће ова партија упутити иницијативу за допуну дневног реда предстојеће сједнице НСРС да би посланици могли да разматрају документ Програм реформи БиХ.
- Програм реформи БиХ мора бити објављен, за шта очекујем и подршку јавности, јер 13 мјесеци траје драма везана за формирање власти на нивоу БиХ и зато је срамотно да се овај документ чува у сефу. НСРС мора разматрати документ и због тога очекујем да буде објављен у наредних неколико часова - рекао је у петак Црнадак.

С друге стране, шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић оцијенио је да је "специфично то што они који су стриктно били против Резолуције НСРС о војној неутралности и који су покушавали на све начине да спријече одржавање сједнице, данас покушавају да се додворе бирачима". На питање да ли је СНСД одустао од прокламованог принципа да се на нивоу БиХ не могу доносити одлуке о интеграционим процесима уколико се о њима није изјаснила НСРС, Жунић каже да је републички парламент заузео став у вези са овим питањем.

- Народна скупштина је усвојила резолуцију о војној неутралности и то је наш став о том питању. Ко год потписује било какав документ о било каквој реформи у њему мора да стоји да не прејудицира чланство у НАТО-у или било којој другој војној организацији. Ми смо став заузели усвајањем резолуције и то не може да прекрши ниједан посланик, делегат, министар, па ни српски члан Предсједништва БиХ, а друга је ствар што СДС и ПДП нису хтјели да гласају за ту резолуцију и што сада покушавају да манипулишу бирачима - каже Жунић.

Одлучиће органи

Шеф Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац каже да ће ова странка на својим органима одлучивати о политичким иницијативама других политичких партија.

- То се односи и на евентуалну иницијативу СДС-а за одржавање посебне сједнице НСРС о Програму реформи, као и на најављену иницијативу ПДП-а за уврштавање те тачке у дневни ред заказане сједнице НСРС - каже Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана