MMF bi se mogao načekati

Marijana Miljić Bjelovuk
MMF bi se mogao načekati

BANjALUKA - Međunarodni monetarni fond (MMF) čeka formiranje vlasti na nivou BiH i odmah nakon toga mogli bi otpočeti pregovori o novom aranžmanu, rekao je “Glasu Srpske” rezidentni predstavnik te finansijske institucije u BiH Endrju Džuel.

Naglasio je da je MMF uvijek spreman da se angažuje u BiH te da za sada čekaju samo formiranje novih vlada.

- Čim vlade budu formirane, mi ćemo svakako biti zainteresovani da čujemo koji su to njihovi reformski prioriteti - rekao je Džuel i dodao da je trenutno rano govoriti o iznosu novog programa.

Naglasio je da bi novi program pored finansijskih sredstava mogao uključiti i reforme koje bi poduprijedile rast i osnažile otpornost ekonomije.

- Program bi na ovaj način mogao pomoći BiH da se nosi sa izazovima sa kojima se trenutno suočava, prvenstveno sa visokom stopom inflacije i strožim finansijskim uslovima, a da istovremeno gradi temelje za brži i održiviji rast. Naravno, to će u velikoj mjeri zavisiti od toga koliko su vlasti opredijeljene za reforme - podvukao je Džuel.

Na pitanje da bi MMF mogao da otpočne pregovore o novom aranžmanu sa vlastima na nivou Srpske, odnosno FBiH, dok ne bude formirana vlast na nivou BiH, Džuel je naglasio da bi razgovori mogli otpočeti sa entitetskim vladama, ali da bi pregovarali o novom programu potrebne su im i informacije o politikama i reformskim prioritetima na svim nivoima vlasti.

S druge strane, imajući u vidu da formiranje vlasti u Sarajevu nakon svakih izbora potraje mjesecima pa i godinu, MMF bi se mogao načekati sa ovom pričom.

I prije održavanja opštih izbora u BiH često se u javnosti spominjao novi aranžman domaće zemlje sa međunarodnom finansijskom institucijom. I tada su iz MMF-a poručili da novog aranžmana neće biti prije izbora.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić nedavno je izjavio da bi novi aranžman sa MMF-om bila dobra poruka za investitore.

- Postoji mogućnost za novi aranžman. Mislim da oni čekaju da se uspostavi nova vlast i bilo bi dobro da to bude što prije, jer je to za nas veoma važno u ovom vremenu rasta kamatnih stopa - rekao je tada Softić.

Ekonomisti sa druge strane smatraju da MMF ne dolazi da pomogne, već su oni tu ne budemo dio problema, nego da se ponašamo u okviru nekih pravila.

- Njihov posao nije da otvaraju nova radna mjesta. Oni su tu da ne bankrotiramo i da redovno servisiramo spoljne obaveze - stav je ekonomista.

Region

Zemlje regiona, odnosno Srbija i Sjeverna Makedonija ušle su u nove aranžmane sa MMF-om. Srbija, koja proteklih godina nije tražila novac međunarodnog zajmodavca, postigla je dogovor u aranžmanu koji bi trajao dvije godine u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde evra. Zvaničnu potvrdu i odobrenje Odbora direktora MMF-a o aranžmanu Srbija očekuje idući mjesec. Pored te zemlje i Sjeverna Makedonija usvojila je tekst zaduživanja putem kreditne linije od 530 miliona evra kod MMF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana