Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice: Projekti stoje zbog inata i politike

Vedrana Kulaga
Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice: Projekti stoje zbog inata i politike

Srebrenica - Lokalna vlast u Srebrenici još čeka obećani novac za realizaciju projekata koje su namijenili za tu lokalnu zajednicu, ali iz Savjeta ministara BiH još nema nikakvih informacija.

Tvrdi to za “Glas Srpske” načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, uz naglasak da je Savjet ministara na čudan način uslovio Srebrenicu kako da dođe do obećanog novca.

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj zatražili su ljetos od Savjeta ministara da ispuni obećanje dato prije tri godine i uplati dva miliona maraka za razvoj Srebrenice, a iz Sarajeva su tvrdili da taj novac nisu ni obećali.

To obećanje je, kako tvrde lokalni zvaničnici u Srebrenici i pojedinci iz institucija na nivou BiH, dato u novembru 2015. godine, kada je u toj opštini održana investiciono-razvojna konferencija tokom koje su najavljena ulaganja od 13 miliona KM za konkretne projekte.

Dva miliona je trebalo da stignu iz Savjeta ministara, da bi 4. septembra ove godine, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, na sjednici donio odluku o odobravanju novca Srebrenici za infrastrukturne projekte u iznosu od pola miliona KM, uz uslov da sredstva budu realizovana jednoglasnom odlukom Skupštine opštine.

- Savjet ministara BiH je donio odluku o odobravanju sredstava Srebrenici za prioritetne infrastrukturne projekte utvrđene jednoglasnom odlukom Skupštine opštine. Zaduženi su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i resorna ministarstva, u skladu s tim koji projekti budu predloženi, za sprovođenje te odluke - saopšteno je iz Savjeta ministara.

Saopštenje je, naime, stiglo kada je na sjednici Skupštine, na kojoj je glasano o tome, jedan odbornik bio protiv, ali ne zbog kandidovanog projekta već zbog toga što načelnik nije ispunio ranije obećanje koje mu je dao.

Grujičić je juče ponovio da je većinu stvari u vezi sa obećanjima da će Srebrenica dobiti novac u proteklim mjesecima saznao iz medija. I danas, kaže, nema zvaničnih informacija o tome da li im je novac i odobren.

- Nismo dobili nikakav zvanični dopis, a čuli smo od nekih na predizbornim skupovima da je to završeno. Jasno je da u cijeloj priči ima opstrukcija. Vjerujem da će buduća vlast na nivou BiH imati više razumijevanja za Srebrenicu i sve njene građane - kazao je Grujičić.

Podsjetio je da je dosta vremena prošlo od kada su obećanja data, ali da Srebrenica nije dobila ništa od onoga što joj je obećano.

- Novac koji bismo uložili u projekte najviše bi značio građanima u udaljenim selima, jer su projekti birani da bi im bilo pomognuto za asfaltiranje puteva i da bi uspostavili bolju komunikaciju sa Srebrenicom - zaključio je Grujičić.

On je ponovio da je za njega apsurdno to što Srebrenica nije dobila novac jer od 19 odbornika samo jedan nije glasao za te prijedloge, ali ne zbog neslaganja sa tim poslovima već, kako je ranije kazao, što načelnik nije ispunio ranija obećanja prema njemu.

Očekivanja

Mladen Grujičić je istakao da trenutno nije optimista u vezi sa dobijanjem obećanog novca.

- Nadam se da će stići barem u toku naredne godine, jer nam projekti stoje dok nadležni često mudruju sa nečim - kazao je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana