Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH: Politička trgovina zgazila demokratiju

Željka Domazet
Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH: Politička trgovina zgazila demokratiju

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, čak i kada to nije bilo svima očigledno, radio je u tehničkom mandatu skoro dvije trećine ovog mandata, bez jasno definisanih ciljeva i skupštinske većine, tvrdi predsjedavajući ovog doma Mladen Bosić (SDS).

U intervjuu za “Glas Srpske” Bosić navodi da je glavni problem funkcionisanja odlazećeg saziva parlamenta u tome što je, vrlo brzo pošto se oformila parlamentarna većina, u nju umjesto Demokratskog fronta ušao Savez za bolju budućnost koji se uglavnom ponašao kao opozicija.

- Praktično, svi početni dogovori koji su postignuti u vezi sa konkretnim promjenama time su praktično pali u vodu - kaže Bosić.

GLAS: Ovaj mandat obilježilo je i osipanje velikih stranaka koje su ušle u većinu. U prvom redu to je počelo sa SDA, pa se nastavilo sa SDS-om. Kako to komentarišete?

BOSIĆ: U pitanju je generalno stanje u politici, ali i u društvu gdje su debelo načete osnovne norme ponašanja. Početkom ovog mandata kupovinom mandata i čuvenom aferom “papak” u Narodnoj skupštini Srpske legalizovano je da poslanici mogu da se prodaju ili da se nude raznim stranama bez obzira što su dobili povjerenje građana na osnovu jedne politike. To su radili bez ikakvih skrupula, javno dobijajući nagradu za to što prelaze u druge stranke. Ako to postane pravilo u BiH i RS onda tu nema ništa od demokratije. Politika postaje obična trgovina. Nažalost, čini mi se da je  to obilježilo prethodni mandat.

GLAS: Zašto parlament nije postigao bolje rezultate?

BOSIĆ: Ne znam kakvi su podaci. Nisam ih gledao. To će se vjerovatno na kraju ovog mandata sabirati. Interesantno je da su oni koji su sve vrijeme zagovarali da se što manje radi na nivou institucija BiH, pa i parlamenta, sad kukaju da parlament BiH nije donio više zakona na nivou BiH. To je posljedica političke borbe.

GLAS: Vrlo malo zakona iz Savjeta ministara je stizalo u parlament. Kako ocjenjujete rad izvršne vlasti?

BOSIĆ: Funkcionisanje Savjeta ministara bilo je određeno nepostojanjem parlamentarne većine. Ako ne postoji ta parlamentarna većina jasno je da se ne može dogovarati ništa. To je razlog što je Savjet ministara relativno malo zakona poslao u proceduru. Ponavljam, s jedne strane postoji zahtjev za ubrzanim donošenjem zakona, a sa druge strane ne postoji dogovor ni konsenzus na koji način to uraditi. U svakom slučaju, ovaj parlament bar što se tiče pogleda iz Republike Srpske se može pohvaliti da nije prenio nijednu nadležnost sa Republike Srpske na BiH niti je narušio ustavni poredak BiH.

GLAS: Zašto je održano veoma malo sjednica komisija, a često nije bilo ni kvoruma?

BOSIĆ: Postoji jasan i nedvosmislen bojkot rada komisija od strane SNSD-a, a i komisije rade prema parlamentarnoj većini koja nije postojala.

GLAS: Parlament nije usvojio ni ono što mu je Ustavni sud BiH naložio, u prvom redu izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku i Zakona o OBA.

BOSIĆ: Poslanici su nezavisni ljudi koji na račun svoje savjesti i mišljenja donose odluke i glasaju o pojedinim stvarima. Tu se ne može napraviti nikakva primjedba jer parlamentarci imaju to pravo. U ovom slučaju to se nije poklapalo sa nekim odlukama Ustavnog suda. Ali, Ustavni sud ne može narediti parlamentarcima kako će da glasaju.

Bez komentara o stanju u SDS-u

GLAS: Bili ste prvi čovjek SDS-a. Da li ste zadovoljni onim što se dešava u stranci otkako je Vukota Govedarica na njenom čelu?

BOSIĆ: Neću da komentarišem bilo šta što bi SNSD i njihovi saveznici mogli da predstave kao neko dešavanje unutar SDS-a, pogotovo ne u periodu kada idu izbori. Nisam zadovoljan prije svega što nismo uspjeli da prebacimo onaj potreban broj glasova za pobjedu na predsjedničkim izborima prije četiri godine, jer smatram da su tada postojali uslovi. Vjerujem da smo čak na neki način i pobijedili bez obzira što je zvaničan rezultat onakav kakav jeste i što smo prihvatili taj rezultat. Na nivou RS tada su bili sazreli uslovi za promjene. U ovom trenutku ti uslovi su mnogo bolji pa stoga vjerujem u promjene u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana