Misteriozna istraga protiv tužioca prvi Salihovićev adut

Željka Domazet
Misteriozna istraga protiv tužioca prvi Salihovićev adut

Sarajevo - Prvo ročište u disciplinskom postupku protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića juče je je prekinuto, jer je on zatražio izuzeće predsjedavajućeg disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Mahmuta Švrake tvrdeći da je predmet istrage Tužilaštva BiH.

"Glas Srpske" saznaje da je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija odbio zahtjev za izuzeće i da u Tužilaštvu BiH ne postoji nikakav krivični predmet protiv Švrake.

- Tu je riječ o prijavi koja se odnosi na takozvani KTA predmet, odnosno neodredivo krivično djelo ili počinilac, koji ukazuje na protivpravnu radnju. Švraka se tu pominje samo kao učesnik u nekom događaju. To je potpuno benigno - kaže naš sagovornik iz pravosudnih institucija BiH.

Salihovićev advokat Rifat Konjić kazao je da je Salihović u žalbi napisao da u Tužilaštvu postoji predmet koji se odnosi na Švraku. Naglasio je da Švraka nije svjedok nego akter u jednom predmetu, ali da ne zna o kom je slučaju riječ.

- Švraka je bio zainteresovan da Salihović bude uklonjen iz Tužilaštva da bi on riješio svoj status. Švraka je trebao sam da se izuzme, a kako to nije učinio, Salihović je tražio izuzeće u žalbi na odluku o privremenom udaljenju sa pozicije glavnog tužioca - rekao je Konjić.

Tvrdi da u predmetu protiv Salihovića ima i tajnih podataka.

- Dobili smo disciplinsku tužbu sa zatamnjenim stranama, odnosno sa tajnim podacima koji se ne smiju čitati. Dobili smo i tužbu bez tih podataka 28. novembra i nakon šest dana zakazano je ročište. Imali smo pravo žalbe u roku od 15 dana, ali predsjednik disciplinske komisije nije ispoštovao rok - tvrdi Konjić.

Dodao je da je Salihović odmah poslije pokretanja postupka dobio određene dokumente sa tužbom, ali da je istog dana udaljen iz Tužilaštva.

- Svi ti dokumenti su ostali u kabinetu glavnog tužioca. Pokušali smo doći do njih, ali to je bilo neuspješno - rekao je Konjić i dodao da će Salihović tražiti da javnost iz ovog postupka ne bude isključena.

Član disciplinske komisije Goran Nezirović pitao je Konjića da li su priložili dokaz za postojanje istrage protiv Švrake i da li je postupajući tužilac u ovom predmetu Salihović, na šta je Konjić odgovorio da ne zna.

- Nismo dobili ovaj predmet iz Tužilaštva. Vi ste država, tražite ga vi - kazao je Konjić.

Švraka, koji je glavni tužilac RS, kazao je za "Glas" da prvi put čuje da postoji bilo kakva istraga protiv njega.

- Svoj posao radim najbolje što znam i na sve načine nastojim da zaštitim profesiju. Malo je čudno da se to sada pominje, ali neka svako radi svoj posao. Prema broju koji su naveli to je negdje iz 2015. godine, ali zaista mi nije poznato o čemu je riječ - istakao je Švraka.

Iz Tužilaštva BiH su na pitanja da li vode istragu protiv Švrake i da li je otvoren bilo kakav predmet u kome je on akter odgovorili da nemaju komentar.

Salihović je osumnjičen za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH zbog čega je u septembru suspendovan.  Kancelarija disciplinskog tužioca Salihovića u pet tačaka tereti za niz protivzakonitih i nečasnih radnji, zbog čega će zatražiti njegovo trajno razrješenje sa svih dužnosti, odnosno da više ne može biti tužilac. Uporedo sa disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića.

On je juče te navode odbacio kao netačne tvrdeći da je podvrgnut medijskom linču.

- Izvršen je medijski linč od strane politike na glavnog tužioca i nastavlja se na cijelo pravosuđe. Imam puno povjerenje u VSTS i disciplinsku komisiju - rekao je Salihović.

Tegeltija je naglasio da svaki disciplinski postupak, protiv bilo kojeg sudije ili tužioca, djelimično narušava ugled pravosudnih institucija, a da je taj intenzitet jači sa višom funkcijom.

- Vođenjem postupka protiv njih gradi se sigurnost sistema i povjerenje građana da u tom sistemu niko neće biti pošteđen. Nikada nećemo imati savršen sistem koji će onemogućiti ljudske greške i slabosti - ocijenio je Tegeltija.

Nastavak disciplinskog ročišta biće zakazan nakon što predsjednik VSTS-a zvanično saopšti odluku o zahtjevu za izuzeće Švrake.

Nelogičnosti

Naš sagovornik kaže da je veoma indikativno da Goran Salihović na samom ročištu otkriva da je pokrenuta istraga protiv Mahmuta Švrake.

- On to nije smio otkriti, a s druge strane ako već postoje predmet i istraga o tome je morao obavijestiti VSTS. Međutim,  izgleda da oni drže određene predmete po ladicama da bi se mogli međusobno ucjenjivati - rekao je naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana