Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske: Nema više gledanja kroz prste poslanicima

Vedrana Kulaga Simić
Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske: Nema više gledanja kroz prste poslanicima

Pred nama je još jedna maratonska sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koju će obilježiti politička prepucavanja između poslanika, ali je došlo vrijeme za raspravu o novim pravilima ponašanja u skupštinskoj sali, nakon čega više neće biti praštanja i gledanja kroz prste.

Istakao je to za “Glas Srpske” potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković (Ujedinjena Srpska) povodom novog skupštinskog zasjedanja, koje počinje danas, a na čijem dnevnom redu je više od 30 tačaka, među kojima je i dugo najavljivani novi prijedlog Poslovnika NSRS.

- Moramo unaprijediti rad parlamenta i precizirati određene stvari. Održavanje reda na sjednicama je jedan od razloga zbog kojeg se pristupilo izmjenama. Sankcije za one koji se ogluše o pravila ponašanja su manje više identične kao i sada, ali se njihovo izricanje, na neki način, može ubrzati. Narodni poslanici moraju da shvate da su griješili u proteklom periodu i da ponašanje nije bilo u redu. Skupštinsko rukovodstvo je bilo izuzetno tolerantno i pokušalo da održi parlamentarizam. Diskutovanje je jedno, kršenje poslovnika nešto drugo. Često se, prilikom prijave za povredu poslovnika, repliciralo i drugo, što nije dopušteno, a ni dobro - ističe Petković.

GLAS: Da li to znači da se, ako prijedlog bude usvojen u predloženoj formi, završava poglavlje opraštanja?

PETKOVIĆ: Sigurno je da će mjere biti restriktivnije primjenjivane. Ni u ovom slučaju to ne smije da bude na štetu nijednog poslanika, ali jedno je sigurno, a to je da se više nikome neće gledati kroz prste i izlaziti u susret onog trena kada poslovnik bude prekršen.

GLAS: Poslovnikom se mogu urediti odnosi u skupštinskoj sali samo ako ga poslanici budu poštovati. Da li će to ići glatko?

PETKOVIĆ: Neko nema poštovanja prema autoritetu, roditeljima, školi i neće ga imati ni prema skupštinskom poslovniku, ali to je stvar kućnog vaspitanja. Mi treba da pokušamo da što više kanališemo tok diskusija da bismo dobili što kvalitetniju raspravu o tački dnevnog reda. Često su poslanici opozicije koristili skupštinsku salu i govornicu kao da drže konferencije za novinare, što nije dobro. Imamo dnevni red i, na kraju krajeva, zbog toga ga i usvajamo da bismo diskutovali o tim temama, a ne da pričamo o svemu što nam padne na pamet.

GLAS: Na dnevnom redu je, osim prijedloga poslovnika, i nekoliko odluka o zaduženju RS, inicijativa SDS-a za smjenu predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića te drugi izvještaji i zakoni. Kakvo zasjedanje očekujete?

PETKOVIĆ: Biće burno i to već od samog početka kada bude povedena diskusija o inicijativu za smjenu prvog čovjeka Skupštine. Na toj tački će biti potezana brojna pitanja i biće odstupano od dnevnog reda, ali tu smo da diskutujemo. Sigurno je da će sjednica imati nekoliko nastavaka.

GLAS: Znači, ponovo će rukovodstvo imati pune ruke posla s ciljem usmjeravanja poslaničke rasprave?

PETKOVIĆ: Ne obećavam da ćemo uspjeti, ali pokušavaćemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana