Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске: Нема више гледања кроз прсте посланицима

Ведрана Кулага Симић
Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске: Нема више гледања кроз прсте посланицима

Пред нама је још једна маратонска сједница Народне скупштине Републике Српске, коју ће обиљежити политичка препуцавања између посланика, али је дошло вријеме за расправу о новим правилима понашања у скупштинској сали, након чега више неће бити праштања и гледања кроз прсте.

Истакао је то за “Глас Српске” потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић (Уједињена Српска) поводом новог скупштинског засједања, које почиње данас, а на чијем дневном реду је више од 30 тачака, међу којима је и дуго најављивани нови приједлог Пословника НСРС.

- Морамо унаприједити рад парламента и прецизирати одређене ствари. Одржавање реда на сједницама је један од разлога због којег се приступило измјенама. Санкције за оне који се оглуше о правила понашања су мање више идентичне као и сада, али се њихово изрицање, на неки начин, може убрзати. Народни посланици морају да схвате да су гријешили у протеклом периоду и да понашање није било у реду. Скупштинско руководство је било изузетно толерантно и покушало да одржи парламентаризам. Дискутовање је једно, кршење пословника нешто друго. Често се, приликом пријаве за повреду пословника, реплицирало и друго, што није допуштено, а ни добро - истиче Петковић.

ГЛАС: Да ли то значи да се, ако приједлог буде усвојен у предложеној форми, завршава поглавље опраштања?

ПЕТКОВИЋ: Сигурно је да ће мјере бити рестриктивније примјењиване. Ни у овом случају то не смије да буде на штету ниједног посланика, али једно је сигурно, а то је да се више никоме неће гледати кроз прсте и излазити у сусрет оног трена када пословник буде прекршен.

ГЛАС: Пословником се могу уредити односи у скупштинској сали само ако га посланици буду поштовати. Да ли ће то ићи глатко?

ПЕТКОВИЋ: Неко нема поштовања према ауторитету, родитељима, школи и неће га имати ни према скупштинском пословнику, али то је ствар кућног васпитања. Ми треба да покушамо да што више каналишемо ток дискусија да бисмо добили што квалитетнију расправу о тачки дневног реда. Често су посланици опозиције користили скупштинску салу и говорницу као да држе конференције за новинаре, што није добро. Имамо дневни ред и, на крају крајева, због тога га и усвајамо да бисмо дискутовали о тим темама, а не да причамо о свему што нам падне на памет.

ГЛАС: На дневном реду је, осим приједлога пословника, и неколико одлука о задужењу РС, иницијатива СДС-а за смјену предсједника НСРС Недељка Чубриловића те други извјештаји и закони. Какво засједање очекујете?

ПЕТКОВИЋ: Биће бурно и то већ од самог почетка када буде поведена дискусија о иницијативу за смјену првог човјека Скупштине. На тој тачки ће бити потезана бројна питања и биће одступано од дневног реда, али ту смо да дискутујемо. Сигурно је да ће сједница имати неколико наставака.

ГЛАС: Значи, поново ће руководство имати пуне руке посла с циљем усмјеравања посланичке расправе?

ПЕТКОВИЋ: Не обећавам да ћемо успјети, али покушаваћемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана