Mektićev prijedlog svi zaboravili

Darko Momić
Mektićev prijedlog svi zaboravili

SARAJEVO - Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji je Predstavnički dom usvojio 26. februara, pašće u vodu jer gotovo sigurno neće biti usvojen u Domu naroda do 15. juna, kada bi prema tom prijedlogu trebalo da prestane mandat aktuelnim članovima VSTS-a.

Taj zakon predložio je poslanik SDS-a Dragan Mektić i on je u Predstavničkom domu usvojen po hitnoj proceduri sa 24 glasa, a entitetsku većinu obezbijedila su po dva poslanika SDS-a i PDP-a i poslanik SDA Adil Osmanović. Prijedlogom tog zakona predviđeno je da mandat aktuelnim članovima VSTS-a prestaje sa 15. junom, a da su najkasnije do 8. juna pravosudni organi, advokatske komore i institucije koje biraju članove VSTS-a dužni da sprovedu postupak izbora novih članova VSTS-a.

Dragan Mektić juče nije odgovarao na naše pozive, dok, s druge strane, delegat SNSD-a u Domu naroda Dušanka Majkić kaže da je već po glasanju u Predstavničkom domu bilo jasno da taj prijedlog zakona neće proći u Domu naroda. Ona podsjeća da su protiv tog zakona bili poslanici SNSD-a i HDZ-a BiH, ističući da te dvije stranke imaju po četiri delegata u Domu naroda, tako da je jasno da zakon neće proći.

- Taj zakon je u proceduri u Domu naroda, ali niko ništa i ne preduzima po odredbama tog zakona zato što se zna kakva je njegova sudbina - kaže Majkićeva.

Ona ističe da je posebno značajno to što je Ministarstvo pravde Republike Srpske dalo negativno mišljenje na taj zakon, ali da je on prošao zahvaljujući glasovima SDS-a i PDP-a i to svega nekoliko dana nakon što je Narodna skupština RS usvojila zaključke da se u institucijama BiH ne donose nikakve odluke dok ne bude nađeno rješenje za pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, nakon što je zakon usvojen u Predstavničkom domu, poručio je da inicijativa Dragana Mektića predstavlja očigledni politički pritisak od strane poslanika kojeg očekuje suđenje.

- To je eklatantan i flagrantan primjer političkog pritiska, kako se poslanik protiv kojeg je potvrđena optužnica za korupciju želi obračunati sa pravosuđem i tako poslati poruku tužiocima i sudijama koji postupaju u njegovom predmetu o svojoj nedodirljivosti i mogućim posljedicama - ocijenio je Tegeltija.

Podsjećanja radi, Mektić je kao razloge za usvajanje ovog zakona, između ostalog, naveo neusvajanje izvještaja o radu VSTS-a za 2017. i 2018. godinu, odsustvo poštovanja vladavine prava od nosilaca pravosudnih funkcija, sprege politike i pravosuđa, donošenje nezakonitih podzakonskih akata, kao i odsustvo spremnosti pravosuđa da se bori protiv nezakonitosti u sopstvenim redovima.

Članovi

Članovi VSTS-a su Milan Tegeltija, koji je predsjednik VSTS-a, te Jadranka Lokmić-Misirača, Ružica Jukić, Jadranka Stanišić, Goran Nezirović, Mahmut Švraka, Slavo Lakić, Željka Radović, Duška Bogojević, Berina Alihodžić, Selim Karamehić, Dragomir Vukoje, Amila-Mimica Kunosić, Monika Mijić i Milijana Buha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana