Мектићев приједлог сви заборавили

Дарко Момић
Мектићев приједлог сви заборавили

САРАЈЕВО - Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ, који је Представнички дом усвојио 26. фебруара, пашће у воду јер готово сигурно неће бити усвојен у Дому народа до 15. јуна, када би према том приједлогу требало да престане мандат актуелним члановима ВСТС-а.

Тај закон предложио је посланик СДС-а Драган Мектић и он је у Представничком дому усвојен по хитној процедури са 24 гласа, а ентитетску већину обезбиједила су по два посланика СДС-а и ПДП-а и посланик СДА Адил Османовић. Приједлогом тог закона предвиђено је да мандат актуелним члановима ВСТС-а престаје са 15. јуном, а да су најкасније до 8. јуна правосудни органи, адвокатске коморе и институције које бирају чланове ВСТС-а дужни да спроведу поступак избора нових чланова ВСТС-а.

Драган Мектић јуче није одговарао на наше позиве, док, с друге стране, делегат СНСД-а у Дому народа Душанка Мајкић каже да је већ по гласању у Представничком дому било јасно да тај приједлог закона неће проћи у Дому народа. Она подсјећа да су против тог закона били посланици СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, истичући да те двије странке имају по четири делегата у Дому народа, тако да је јасно да закон неће проћи.

- Тај закон је у процедури у Дому народа, али нико ништа и не предузима по одредбама тог закона зато што се зна каква је његова судбина - каже Мајкићева.

Она истиче да је посебно значајно то што је Министарство правде Републике Српске дало негативно мишљење на тај закон, али да је он прошао захваљујући гласовима СДС-а и ПДП-а и то свега неколико дана након што је Народна скупштина РС усвојила закључке да се у институцијама БиХ не доносе никакве одлуке док не буде нађено рјешење за питање страних судија у Уставном суду БиХ.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија, након што је закон усвојен у Представничком дому, поручио је да иницијатива Драгана Мектића представља очигледни политички притисак од стране посланика којег очекује суђење.

- То је еклатантан и флагрантан примјер политичког притиска, како се посланик против којег је потврђена оптужница за корупцију жели обрачунати са правосуђем и тако послати поруку тужиоцима и судијама који поступају у његовом предмету о својој недодирљивости и могућим посљедицама - оцијенио је Тегелтија.

Подсјећања ради, Мектић је као разлоге за усвајање овог закона, између осталог, навео неусвајање извјештаја о раду ВСТС-а за 2017. и 2018. годину, одсуство поштовања владавине права од носилаца правосудних функција, спреге политике и правосуђа, доношење незаконитих подзаконских аката, као и одсуство спремности правосуђа да се бори против незаконитости у сопственим редовима.

Чланови

Чланови ВСТС-а су Милан Тегелтија, који је предсједник ВСТС-а, те Јадранка Локмић-Мисирача, Ружица Јукић, Јадранка Станишић, Горан Незировић, Махмут Шврака, Славо Лакић, Жељка Радовић, Душка Богојевић, Берина Алихоџић, Селим Карамехић, Драгомир Вукоје, Амила-Мимица Куносић, Моника Мијић и Милијана Буха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана