Mektić: Zajednički istražni timovi za sprečavanje organizovanog kriminala

Srna
Mektić: Zajednički istražni timovi za sprečavanje organizovanog kriminala

Sarajevo - Zemlje zapadnog Balkana na Samitu u Londonu usvojile su posebnu deklaraciju u kojoj su se obavezale da će razmjenjivati sve operativne i obavještajne podatke u oblasti bezbjednosti, a uskoro će biti formiran i zajednički upravljački odbor koji će pratiti realizaciju i implementaciju ovog dokumenta.

“Na osnovu usvojene deklaracije i zajedničkog upravljačkog odbora, koji će se sastajati minimalno dva puta godišnje, formiraćemo zajedničke istražne timove koji će raditi na otkrivanju i sprečavanju organizovanog kriminala i drugih bezbjednosnih izazova”, precizirao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.


On je na Londonskom samitu, koji se održava u okviru Berlinskog procesa, sa kolegama iz zemalja regiona i EU razgovarao o borbi protiv terorizma, organizovanog i sajber-kriminala, te o kontroli malog i lakog naoružanja, ali i borbi protiv korupcije, kao i problemu trgovine ljudima i migracijama.

“Vodio sam panel o problemu trgovine ljudima i migracijama na kojem sam govorio o aspektima trgovine ljudima radi modernog ropstva, te radne eksploatacije, seksualne eksploatacije, trgovine djecom i slično. To postaje problem i poseban izazov za cjelokupnu evropsku bezbjednost”, rekao je Mektić za sarajevski portal “Vijesti”.

On je istakao da je poseban fokus stavio na pitanje migracija i značajnu ulogu koju treba da ima EU u rješavanju i sprečavanju ilegalnih migracija.

“Nekoliko puta sam ponovio da je riječ o nezakonitim, ilegalnim migracijama, te da je EU izvorište tih migracija i da se one završavaju u EU, ali i da smo mi na zapadnom Balkanu jedna vrsta posljedice neefikasne evropske politike, kao i da se Evropa mora više fokusirati na rješavanje ovog problema”, rekao je Mektić i dodao da je posebno naglasio da ovom rutom 80 odsto upravlja organizovani kriminal i trgovina ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana