Marko Grabovac: Ćutanje pravosuđa gore od zločina

Vedrana Kulaga
Marko Grabovac: Ćutanje pravosuđa gore od zločina

Zločin nad srpskim civilima u Sijekovcu ne smije ostati nekažnjen i dok smo živi nećemo prestati da tražimo da svi odgovorni za mučka ubistva u tom kraju i odgovaraju, ali sve je u rukama pravosuđa, koje, do danas, gotovo ništa nije uradilo.

Poručio je to za “Glas Srpske” predsjednik Odbora za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac govoreći o svirepim ubistvima koja su se dogodila u Sijekovcu u posljednjem ratu. U prvom ratnom zločinu na teritoriji BiH za sat ubijeno je devetoro Srba, najviše članova porodica Milošević i Zečević, a pred novu godišnjicu stradanja ključna poruka je, kako je Grabovac kazao, da se ti krvavi dani ne smiju i neće zaboraviti.

- Ne daj Bože da se ikada ikome ponovi što smo mi doživjeli ovdje. Država Hrvatska je izvršila agresiju i napravila teške zločine. Nikome to ne bismo poželjeli, pa ni onima koji su to uradili nama, a stalno nam ružne stvari stavljaju na teret Hrvati i Bošnjaci. Uvijek nam neko prijeti, a za užasne zločine u Sijekovcu još niko nije odgovarao - rekao je Grabovac, koji je i predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda.

GLAS: Od zločina u Sijekovcu kod Broda danas se navršava 27 godina. Šta se dešavalo tih dana na tom prostoru?

GRABOVAC: Članovi porodica žrtava s pravom nisu zadovoljni radom tužilaštva i ostalim institucijama na nivou BiH koje bi trebalo da se prioritetno bave stradanjem u Brodu. To nije bio samo Sijekovac. Poslije su nastavili protjerivanja porodica sa cijele opštine.

GLAS: U nekim kućama, na pragovima, su ubijene kompletne porodice, a jednom prilikom ste istakli da se ovaj zločin u Sijekovcu nije desio slučajno, zbog iznenađujuće brutalnosti i ubilačkog nagona prema srpskim civilima?

GRABOVAC: Na ovom prostoru je nastavljena 1941. i 1945. godina. Od iste države smo ponovo doživjeli teške zločine za koje ne odstoji opravdanje. Ovdje se desila Srebrenica prije svih Srebrenica. Od prvog dana, kada sam započeo sa ovim radom, do sada sam pronašao više od 300 žrtava koje su bile u logorima sa prostora Broda, Slavonskog Broda, Dervente, Orašja, Odžaka i dijela Doboja. Bilo je više od 2.000 logoraša na ovom području.

GLAS: Zbog čega je takav odnos prema sijekovačkim žrtvama među kojima su uglavnom žene, djeca i starci. Najmlađa žrtva je bio sedamnaestogodišnji Drago Milošević, a najstariji Vaso Zečević - 77 godina.

GRABOVAC: Šta bi mogla moja majka biti kriva od 82 godine, a da je ubiju u ratu? U prvoj najvećoj pronađenoj masovnoj grobnici bila su 88 tijela, od kojih je 99,9 odsto civila starosti od 60 do 80 godina. Ako mi ne pričamo i ako ne stavljamo u prvi plan naše stradanje, bojim se da ćemo sutra još gore da dočekamo. Imamo svoje predstavnike na nivou BiH i smatramo da imaju sve mogućnosti da pokrenu proces, jer nas uvijek nešto pretekne.

Arhiva

GLAS: Tužilaštvu BiH i Haškom tribunalu je dostavljena obimna dokumentacija sa dokazima o zločinima. Da li ste ikada dobili odgovor?

GRABOVAC: Prvi smo uradili kompletnu ekspertizu stradanja Srba na ovom prostoru. Lično su došli iz Haga i preuzeli kompletnu arhivu sa nekim određenim snimcima, dokazima o zločinima hrvatske vojske u maju 2002. godine. Dokumentacija, sa dopunama, odavno je i u Tužilaštvu BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana