Marihuanu uzgajali u centru Banjaluke

Nebojša Tomašević
Marihuanu uzgajali u centru Banjaluke

Banjaluka - Laboratorija za uzgoj marihuane otkrivena je juče u zapuštenoj baraci u centru Banjaluke, a zbog sumnje da su uzgajali i švercovali ovu drogu pali su Dragan Petković (51), Vladimir Maksimović (35), Ranko Jović (63) i Aleksandar Ćutković (46) iz ovog grada, saznaje "Glas Srpske".

U ovoj laboratoriji, koja se nalazi na Paskolinoj ciglani u ulici Jovana Dučića, pronađen je veći broj stabljika marihuane u saksijama, kao i određena količina pomenute droge. Bilo je tu i nekoliko stabljika koje su obješene za sušenje. Navodno je pronađeno više od 15 kilograma droge.

Osumnjičenu četvorku uhapsili su pripadnici Policijske uprave (PU) Banjaluka, koji su juče pretresli baraku u kojoj je pronađena laboratorija.

Iz PU Banjaluka, navodeći inicijale, saopštili su da je osumnjičena četvorka uhapšena u planskoj aktivnosti na suzbijanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droge.

- Tokom akcije pretreseno je više stambenih i poslovnih objekata na području Banjaluke. Pronađena je improvizovana laboratorija za uzgoj marihuane i uhapšeni su D. P., V. M., R. J. i A. Ć. Zaplijenjena je određena količina droge i stabljika pomenute biljke, kao i oprema za uzgoj droge - UV lampe, aluminijumske folije, ventilatori, vještačko đubrivo i oprema za pakovanje - rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović ne navodeći više detalja.

Prema nezvaničnim informacijama, uzgoj i šverc marihuane organizovali su Petković i Maksimović. Oni su inače koristili tu baraku za neke svoje potrebe prije nego što je otkriveno da gaje drogu.

Izvor blizak istrazi je rekao da su laboratoriju s narkoticima otkrili policajci koji su obilazili zapuštene barake na Paskolinoj ciglani.

- Nakon tog otkrića policija je posmatrala baraku da bi otkrila ko je instalirao laboratoriju za uzgoj droge. To je urodilo plodom pa su osumnjičeni otkriveni - rekao je ovaj izvor "Glasa Srpske".

Mještani ulice Jovana Dučića iznenađeno su posmatrali policiju koja je pretresala baraku i kažu da nisu mogli pretpostaviti da je tu uzgajana droga.

- Ne mogu da vjerujem da se pred našim nosom proizvodila marihuana. Tu su ranije bile kancelarije i dolazili su razni ljudi pa nismo obraćali pažnju. Prije nekoliko dana neki čovjek u zelenoj jakni je obilazio tu baraku što nam je bilo sumnjivo, jer je išao sa zadnje strane, gdje nema ulaza - kazala je jedna mještanka ulice Jovana Dučića, ne želeći da joj pominjemo ime.

Akcija pronalaska droge u centru Banjaluke izvedena je zajedno sa Upravom za organizovani kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nadzorom banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Uhapšeni Ćutković poznat je policiji od ranije po krivičnim djelima i švercu narkotika. Hapšen je u septembru prošle godine, kada je u policijskoj akciji "Plantaža 2017", nakon što je na njegovom imanju u Donjim Kolima pronađen zasad od 230 stabljika indijske konoplje. Saznajemo da je uhapšeni Jović njegov komšija i da je ranije radio u inostranstvu.

Zanimljivo je da je improvizovana laboratorija droge instalirana u baraci koja je u blizini zgrade Narodne skupštine RS, Centralne banke BiH, a tu je i sjedište IRB RS.

Baraka

Baraka u banjalučkoj ulici Jovana Dučića 36, u kojoj je pronađena laboratorija za uzgoj marihuane je zapuštena i u fazi propadanja.

U toj baraci su ranije bile kancelarije Raketnog kluba "Čajavec", Računarskog kluba "Kosmos", Radio-kluba "Nikola Tesla", kao i Udruženje inovatora grada Banjaluka i Savez uzgajivača golubova pismonoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana