Makron: Spremni za vazdušne udare u Siriji

Srna
Makron: Spremni za vazdušne udare u Siriji

Pariz - Francuska je spremna da izvrši dodatne vazdušne udare u Siriji kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u akcijama državnih snaga, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron u obraćanju francuskim ambasadorima.

Makron je ukazao na prve rezultate zajedničkog rusko-francuskog mehanizma za rješavanje sirijske krize.

"Francuska ne može da postavlja buduće sirijske lidere. Ali naša dužnost i naš interes je da sirijski narod to može da uradi", rekao je francuski predsjednik, prenio je "Sputnjik".

On je dodao da strahuje od izbijanja ozbiljne humanitarne krize u sirijskoj provinciji Idlib.

"Smatram da će ovakav scenario biti tragična greška. Ko je doveo do miliona izbjeglica. Ko ubija sopstveni narod?", pitao je Makron.

Makron je u govoru rekao da se zalaže za projekat evropske odbrane i da kontinent u tom pogledu ne treba da zavisi od SAD.

"Evropa više ne može da se oslanja na SAD kada je riječ o njenoj bezbjednosti. Na nama je da garantujemo evropsku bezbjednost", naglasio je Makron.

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je prošle sedmice SAD, Veliku Britaniju i Francusku za pripremanje novih napada na Siriju pod izgovorom da su sirijske državne snage upotrijebile hemijsko oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana