Lovrinović: Nije moguće da parlament radi bez srpskih predstavnika

Srna, NN
Lovrinović: Nije moguće da parlament radi bez srpskih predstavnika

SARAJEVO Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović upozorio je da nije moguć rad parlamenta bez poslanika stranaka iz Republike Srpske i pozvao na razgovore u kojima bi bio riješen ovaj problem.

Lovrinović je u raspravi o dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma poručio da se mora naći rješenje za postojeću situaciju jer je ovakav rad parlamenta neprihvatljiv pošto se ništa ne može završiti.

-Puno onoga što smo radili dovelo je do situacije u kakvoj smo - istakao je Lovrinović i dodao da je odluka visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju dopuna Krivičnog zakona samo vrhunac svega.

Prema njegovim riječima, on nema ništa protiv ako dio kolega želi drugačiju zemlju i Ustav, ali postoji procedura za to.

-Moramo poštovati da je ovo država tri konstitutivna naroda i sa dva parlamentarna doma - rekao je Lovrinović i pozvao na poštovanje ovih činjenica dok je tako.

On je dodao da preglasavanje nije dobro i da stranke parlamentarne većine treba da se uozbilje.

-Volio bih i danas da prekinemo zasjedanje jer nisam siguran kako ćemo raditi - rekao je Lovrinović.

Ocijenivši da ova sjednica ne vodi ničemu, Lovrinović je konstatovao da je potrebno razgovarati kako bi se postigao dogovor.

Saša Magazinović iz SDP-a stava je da problem nije napravljen u Parlamentarnoj skupštini, ali da poslanici treba da ispunjavaju svoje radne obaveze.

-Pristup da neko ko nije napravio problem treba da ga rješava nije dobar  rekao je Magazinović i pozvao poslanike stranaka iz Republike Srpske da dođu kako bi se razgovaralo „ako treba i dva dana“.

Šef Kluba poslanika SDA Adil Osmanović rekao je da je između dva zakazana zasjedanja Predstavničkog doma ostavljeno više od mjesec dana kako bi se vidjelo da li će doći do usaglašavanja stavova parlamentarnih stranaka, ali da nije došlo do toga.

On kaže da raspravu treba voditi u institucijama.

-Trebalo je otvoriti raspravu o ovoj evidentno političkoj krizi i odrediti se tome - rekao je Osmanović i dodao da Parlamentarna skupština ni jednim svojim potezom nije doprinijela ovoj situaciji.

Prema njegovim riječima, za razgovor je potrebna i druga strana koja će ponuditi određene teme i prijedloge.

Konstatujući da institucije BiH nemaju kapacitet da riješe problem, on je rekao da treba reći da se očekuje da reaguje OHR koji je i donio odluku o promjeni Krivičnog zakona.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić kazao je da je održan prvi dio sjednice te pozvao kolege iz Srpske da se vrate u salu i da u parlamentu traže rješenja za sve bitne događaje.

Podvukao je da je ovo period koji je ozbiljan i da ne treba niko da likuje i da je ovo vrijeme koje zahtijeva da se kroz dijalog dođe do rješenja.

Glasanje je zakazano za 15 časova do kada je data pauza.

Zbog nepostojanja entitetske većine, odnosno zbog neučestvovanja poslanika iz Republike Srpske u radu sjednice, odbačen je zahtjev poslanika Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH u raspravi o predloženo zakonu istakao je da poslanici ove stranke traže zakon koji će biti preventivni, a ne represivni.

Jedan od predlagača zakona Saša Magazinović iz SDP-a BiH branio je stav da se predloženim rješenjima ispunjava minimum uslova EU i jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

U raspravi u drugom čitanju o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021, koji je predložilo Predsjedništvo BiH, učestvovala je samo Mirjana Lepić Marinković iz Naše stranke koja traži povećanje izdvajanja za Graničnu policiju i obrazovanje Roma.

O ostalim tačkama dnevnog reda, od kojih su većina negativni izvještaji Kolegijuma Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti u vezi sa ranije razmatranim pitanjima na sjednicama ovog doma, nije bilo zainteresovanih za raspravu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana