Ловриновић: Није могуће да парламент ради без српских представника

Срна, НН
Ловриновић: Није могуће да парламент ради без српских представника

САРАЈЕВО Предсједавајући Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Ловриновић упозорио је да није могућ рад парламента без посланика странака из Републике Српске и позвао на разговоре у којима би био ријешен овај проблем.

Ловриновић је у расправи о дневном реду данашње сједнице Представничког дома поручио да се мора наћи рјешење за постојећу ситуацију јер је овакав рад парламента неприхватљив пошто се ништа не може завршити.

-Пуно онога што смо радили довело је до ситуације у каквој смо - истакао је Ловриновић и додао да је одлука високог представника Валентина Инцка о наметању допуна Кривичног закона само врхунац свега.

Према његовим ријечима, он нема ништа против ако дио колега жели другачију земљу и Устав, али постоји процедура за то.

-Морамо поштовати да је ово држава три конститутивна народа и са два парламентарна дома - рекао је Ловриновић и позвао на поштовање ових чињеница док је тако.

Он је додао да прегласавање није добро и да странке парламентарне већине треба да се уозбиље.

-Волио бих и данас да прекинемо засједање јер нисам сигуран како ћемо радити - рекао је Ловриновић.

Оцијенивши да ова сједница не води ничему, Ловриновић је констатовао да је потребно разговарати како би се постигао договор.

Саша Магазиновић из СДП-а става је да проблем није направљен у Парламентарној скупштини, али да посланици треба да испуњавају своје радне обавезе.

-Приступ да неко ко није направио проблем треба да га рјешава није добар  рекао је Магазиновић и позвао посланике странака из Републике Српске да дођу како би се разговарало „ако треба и два дана“.

Шеф Клуба посланика СДА Адил Османовић рекао је да је између два заказана засједања Представничког дома остављено више од мјесец дана како би се видјело да ли ће доћи до усаглашавања ставова парламентарних странака, али да није дошло до тога.

Он каже да расправу треба водити у институцијама.

-Требало је отворити расправу о овој евидентно политичкој кризи и одредити се томе - рекао је Османовић и додао да Парламентарна скупштина ни једним својим потезом није допринијела овој ситуацији.

Према његовим ријечима, за разговор је потребна и друга страна која ће понудити одређене теме и приједлоге.

Констатујући да институције БиХ немају капацитет да ријеше проблем, он је рекао да треба рећи да се очекује да реагује ОХР који је и донио одлуку о промјени Кривичног закона.

Предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић казао је да је одржан први дио сједнице те позвао колеге из Српске да се врате у салу и да у парламенту траже рјешења за све битне догађаје.

Подвукао је да је ово период који је озбиљан и да не треба нико да ликује и да је ово вријеме које захтијева да се кроз дијалог дође до рјешења.

Гласање је заказано за 15 часова до када је дата пауза.

Због непостојања ентитетске већине, односно због неучествовања посланика из Републике Српске у раду сједнице, одбачен је захтјев посланика Јасмина Емрића, Саше Магазиновића и Дамира Арнаута за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ.

Никола Ловриновић из ХДЗ-а БиХ у расправи о предложено закону истакао је да посланици ове странке траже закон који ће бити превентивни, а не репресивни.

Један од предлагача закона Саша Магазиновић из СДП-а БиХ бранио је став да се предложеним рјешењима испуњава минимум услова ЕУ и један од 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

У расправи у другом читању о Приједлогу закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021, који је предложило Предсједништво БиХ, учествовала је само Мирјана Лепић Маринковић из Наше странке која тражи повећање издвајања за Граничну полицију и образовање Рома.

О осталим тачкама дневног реда, од којих су већина негативни извјештаји Колегијума Представничког дома о настојању за постизање сагласности у вези са раније разматраним питањима на сједницама овог дома, није било заинтересованих за расправу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана