Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Uloga žrtve najveći teret političkog Sarajeva

Danijela Bajić
Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Uloga žrtve najveći teret političkog Sarajeva

Nikad se nisam libio da istaknem način na koji je nastalo Istočno Sarajevo, kako je ono stvarano i kolika je žrtva podnesena. U FBiH to pokušavaju da omalovaže i prikažu kao da je neko vršio neku agresiju na Sarajevo, te da je tako nastao ovaj grad. To apsolutno nije tačno i to je uvijek bio taj kamen spoticanja i ono što nas je razdvajalo.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić. 

- Generalno, postoje stvari o kojima se nikada nećemo složiti. Dakle, nije bilo agresije, već je grad podijeljen tokom perioda 1992 - 1995. Ni na koji način nije bio opkoljen grad, već podijeljen. Nije bio grad žrtva, nego su u njemu svi bili žrtve, i Srbi i Bošnjaci i Hrvati, jer je tako u ratu. Nikako nije bila jednostrana priča i ta uloga žrtve je najveći teret političkog Sarajeva - istakao je Ćosić.

GLAS: Kakva je saradnja Istočnog Sarajeva i Sarajeva?

ĆOSIĆ: Postoje i oblasti u kojima sarađujemo. Nedavno je naše resorno ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu za zajednički projekat - biciklističku stazu od Sarajeva do Pala. Projektnu dokumentaciju je uradio grad i sad Evropska komisija treba da završi proces izbora izvođača. Najveći dio staze ide kroz Srpsku, ali je početna stanica u Sarajevu. Otvoriće novu dimenziju o pitanju turizma, neće je koristiti samo biciklisti već i pješaci.

GLAS: Kako ocjenjujete bezbjednosnu situaciju u Istočnom Sarajevu s obzirom na to da se graniči sa najvećim gradom u FBiH?

ĆOSIĆ: To predstavlja jednu vrstu bezbjednosnog izazova, ali situaciju posmatram na dva načina. Unutrašnja bezbjednosna situacija u samom gradu je jako dobra i tu policija radi odličan posao. Može se reći da sve funkcioniše na izuzetno visokom nivou, izuzev sporadičnih i manjih incidenata. S druge strane, imamo entitetsku liniju gdje je fluktuacija ljudi i vozila svakodnevna i svi se kreću nesmetano, pa to može da dovede do opasnosti prelijevanja kriminala. Dosadašnja saradnja policije s obje strane se pokazala kao dobra, a što se tiče ugrožavanja javnih objekata, koji su isticali specifičnosti i značaj našeg grada, govori o negativnom naboju koji ima jedan dio Sarajeva prema nama. To se najviše ogledalo u uništavanju tabli, spomen-ploča i mnogo toga što asocira na Republiku Srpsku. Neki od onih koji su se iživljavali su sankcionisani, a neki nisu, ali na nama je bilo da, kao gradska uprava, istaknemo ta obilježja bez ikakvog straha. Ako meni ne smeta nešto što je u Sarajevu postavljeno, a negativno je po Republiku Srpsku, ne može smetati ni nekome drugom nešto što je postavljeno u Istočnom Sarajevu. Ako se izuzmu ovi incidenti, možda je Istočno Sarajevo trenutno čak i bezbjednije od drugih gradova koji nemaju entitetsku granicu u blizini.

GLAS:       Koji su to projekti planirani u 2024. godini i šta se sve promijenilo za vrijeme Vašeg mandata?

ĆOSIĆ:  Istočno Sarajevo ne posustaje na putu razvoja i samo u ovoj godini biće završeno više važnih infrastrukturnih projekata. U ovom momentu planiramo kapitalne projekte ukupne vrijednosti od oko 100 miliona KM.

Ove godine, između ostalog, biće završen studentski dom, zgrada Rektorata i Muzičke akademije, kao i zgrada Fakulteta fizičke kulture. Ovaj grad, u čijem sastavu je šest opština, bio je jedna zatvorena priča, a mi smo ga potpuno otvorili. Praktično smo od njega napravili sedmu jedinicu lokalne uprave koja sinhronizovano radi sa opštinama, ali radi i neke svoje projekte. Pokrenuli smo niz projekata u oblasti kulture sjećanja. Nikad više nismo izdvajali za sport, kulturu, nevladin i socijalni sektor i na to sam jako ponosan.

GLAS: Kako biste ocijenili saradnju sa višim nivoima vlasti u Srpskoj, odnosno Vladom RS i kakav je položaj Istočnog Sarajeva u odnosu na druge gradove u Republici?

ĆOSIĆ: Nemamo apsolutno nijedno otvoreno pitanje kada je riječ o saradnji sa Vladom RS. Odavno su svi razumjeli, i smatram da tu najveća zasluga pripada predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, da Istočno Sarajevo ima jedan strateški jako značajan položaj. Ono je centar istoka. Uz Banjaluku, mi smo jedini univerzitetski grad, privredno izuzetno razvijen, kulturno i sportski takođe. Opšte je poznato da i mi imamo zgradu Vlade.

Turizam

GLAS: Ranije ste konstatovali da je turizam razvojna šansa grada. Koliko resorno ministarstvo pomaže u realizaciji projekata iz te oblasti?

ĆOSIĆ: Opšte je poznato da je Jahorina najznačajniji turistički potencijal grada Istočno Sarajevo, ali i Srpske. Tu su, takođe, Romanija i Trebević ako pričamo o planinskom turizmu. Značajan je i vjerski pa i tranzitni turizam. U Istočnom Sarajevu imamo ukupno 1.700 registrovanih smještajnih jedinica sa do 16 kreveta, sa ukupnim kapacitetom 6.000 ležajeva. Znači, to nisu hoteli i moteli, nego manji kućni apartmani, što samo po sebi govori koliko je turizam razvijen. Mi smo nadležni za promociju turizma, dok najveće zasluge, kad su investicije u pitanju, nosi Vlada kroz ulaganja u Olimpijski centar, a ne treba zanemariti ni investicije iz domena privatnog kapitala na Jahorini koje sigurno u ovom momentu iznose blizu milijardu maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana