Litar goriva koštaće 3,50 KM

Marijana Miljić Bjelovuk
Litar goriva koštaće 3,50 KM

BANjALUKA-SARAJEVO - Benzinske pumpe u BiH nastavljaju sa korekcijom cijena naftnih derivata, a vozači bi već iduće sedmice mogli da za litar izdvajaju 3,50 maraka.

Predsjednik Udruženja distributera naftnih derivata FBiH Milenko Bošković rekao je da su nabavne cijene naftnih derivata na berzi povećane te da će se to idućih dana preliti i na domaće tržište.

- Imamo trend povećanja cijena ali s obzirom na ljetnu sezonu i povećanu potražnju i potrošnju naftnih derivata očekivano je da idućih dana cijene budu veće od 20 do 25 feninga. Neće svi odmah korigovati cjenovnike. Već u skladu sa novim nabavkama oni će svoje cijene prilagođavati tim promjenama - rekao je “Glasu Srpske” Bošković i dodao da je neminovan uzlazni trend povećanja cijena goriva.

Bošković je podsjetio i da niko od nadležnih ne radi ništa po pitanju donošenja mjera u vezi s divljanjem cijena goriva.

- Naftašima je ograničena samo marža. Drugih intervencija nema. Vlasti su obećavali ukidanje nameta, odnosno akciza na naftu i naftne derivate ali od toga do danas nije bilo ništa - poručio je Bošković.

Predsjedavajući Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore Srpske Dragan Trišić nije u petak odgovarao na naše pozive, tako da nismo uspjeli dobiti komentar od njega po pitanju promjene cjenovnika naftnih derivata na tržištu Srpske.

Međutim, direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić rekao je “Glasu” kako je očekivano da cijene goriva idućih dana budu korigovane.  

- Promijenjene su nabavne cijene, tako da sa novim količinama i mi ćemo korigovati svoje cjenovnike - naveo je Bajić i dodao da je za litar dizela i benzina na njihovim pumpama trenutno potrebno izdvojiti 3,26 maraka.

“Nešković” pumpe korigovale su cjenovnike krajem sedmice, a nove promjene mogle bi uslijediti već početkom iduće.

- Na našim benzinskim pumpama potrebno je za litar goriva izdvojiti od 3,17 do 3,29 maraka. Korekcija neće biti za vikend, a izmjena cjenovnika mogla bi da uslijedi već početkom iduće sedmice - rekao je direktor “Nešković” pumpi Jovica Vučković.

Spoljnotrgovinska komora BiH objavljuje podatke o cijenama goriva na sedmičnom nivou, a prema najnovijim njihovim podacima za litar dizela u BiH potrebno je u prosjeku izdvojiti 3,26 maraka. Nemaju podatke koliko u prosjeku košta litar benzina.

Akcize

Od početka divljanja cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH domaće vlasti najavljivale su da će ukinuti akcize na gorivo. To zakonsko rješenje prošlo je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u martu, ali od tada nije stavljeno na dnevni red sjednica. Izmjenama Zakona o akcizama bilo je  predviđeno da gorivo na domaćem tržištu bude jeftinije 30, odnosno 40 feninga po litru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana