Leutara i Valjana ubili isti ljudi

Goran Maunaga
Leutara i Valjana ubili isti ljudi

Sarajevo - Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH došla je do novih dokaza o ubistvu zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH Joze Leutara koji pokazuju da je atentat organizovala i izvršila ista grupa koja je nekoliko mjeseci ranije likvidirala i policajca Antu Valjana u Travniku.

Leutar je ubijen 16. marta 1999. godine u Sarajevu kada je pod njegovim službenim automobilom aktivirana eksplozivna naprava. Valjan je likvidiran 31. jula 1998. godine u Travniku prilikom eksplozije naprave postavljene u kontejner.

- Istraga je privedena kraju. Uz izvještaj istražilaca o ubistvu Leutara priložen je i izvještaj o likvidaciji Valjana. Navedeni su detalji i način ubistva obojice, a ono što ih povezuje su isti organizatori i izvršioci čija su imena navedena u tim izvještajima - kaže sagovornik "Glasa Srpske" blizak istrazi navodeći da su atentati na Leutara i Valjana prvi put dovedeni u vezu.

U izvještaju o ubistvu Valjana, u koji je "Glas Srpske" imao uvid, navedeno je da je eksplozivnu napravu od koje je stradao aktivirao E. B. uz pomoć S. H. Napravu je konstruisao M. Lj., a u kontejner su je postavili N. K. i E. M. Neki od njih bili su pripadnici odreda "El mudžahedin" koji je u ratu bio u sastavu Armije RBiH i čiji su pripadnici počinili stravične zločine nad Srbima i Hrvatima.

- S. H. nikad nije saslušan. Policajac iz Travnika E. I., koji je nakon eksplozije legitimisao E. B., zabilješku o legitimisanju dostavio je četiri mjeseca poslije eksplozije s ciljem zaštite svog rođaka H. I. koji je takođe osumnjičen u tom slučaju - neki su od novih detalja do kojih su došli istražioci.

Navedeno je da su kod M. Lj. pronađene naprave koje ga povezuju s atentatom na Valjana, a pretres stana izvršen je tek tri mjeseca nakon ubistva. Prije pretresa stana osumnjičeni A. R. je od policajca M. R., zaposlenog u Policijskoj upravi Novi Travnik, dobio upozorenje da skloni kompromitujući materijal.

Odlukom direktora SIPA Perice Stanića u martu je formiran  poseban istražni tim koji je angažovan u slučaju ubistva Leutara.

- Istraga u tom predmetu je intenzivirana - kazali su u SIPA ističući da ne mogu otkrivati detalje.

Uključivanje SIPA u istragu ubistva Leutara zatražilo je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo kojem je taj predmet proslijedilo Tužilaštvo BiH.

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je zbog nedostatka dokaza Dominika Ilijaševića Comu, Zorana Bašića, Željka Đosića, Jedinka Bajkušu, Ivana Andabaka i Marija Miličevića koji su bili optuženi za ubistvo Leutara. Od osam ubistava i jednog pokušaja ubistva u travničkom kraju od 1997. do 1999. godine, samo u slučaju "Valjan" policija je imala jednog osumnjičenog, Murisa Ljubunčića, ali ga je Kantonalni sud u Travniku oslobodio.

Miniranje istrage

U izvještaju je konstatovano i da je načinjeno više namjernih grešaka koje su uticale na pravac vođenja istrage o ubistvu Ante Valjana.

- Provjere su vršili pripadnici MUP-a FBiH A. M., M. F., A. F. i I. Š. i one su rezultirale skretanjem istrage u pogrešnom pravcu. Uništeni su ključni dokazi prilikom vještačenja u MUP-u FBiH u Sarajevu - navedeno je u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana