Lazić: Mešić boravio u Siriji 10 mjeseci

Srna
Lazić: Mešić boravio u Siriji 10 mjeseci

Sarajevo - Na suđenju za priključenje terorističkoj organizaciji u Siriji pred Sudom BiH, član tima za borbu protiv terorizma Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH Srđan Lazić rekao je da je optuženi Enes Mešić boravio u Siriji oko 10 mjeseci.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Lazić je istakao da je zaključak o Mešićevom boravku u Siriji izveo na osnovu "skajp" komunikacije optuženog sa poznanicima, javlja Birn.


"Mi imamo informacije da je tamo bio od 5. aprila 2013. do 11. februara 2014. godine", rekao je Lazić.

Na pitanje Mešićeve odbrane da li ima pouzdan podatak da je optuženi bio u Siriji, Lazić je odgovorio da je Mešić u "skajp" razgovorima govorio o tome u kojoj je kući bio u Siriji, te gdje je ostavio oružje.

U razgovoru sa jednim poznanikom putem "skajpa", kako je ispričao Lazić, Mešić je rekao da je bio u vojnim frakcijama "Džejš Muhamed" i "Mudžahiri Musa".

Prema Lazićevim riječima, Mešić je imao namjeru da se ponovo vrati u Siriju, što potvrđuje razgovor sa osobom nadimka "Avdulah Sarajevo", kojem je rekao kako čeka ličnu kartu i pasoš.

Svjedok se saglasio sa Mešićevom odbranom da je u njegovo ime putem "skajpa" mogla pričati bilo koja osoba koja je znala šifru.

Zajedno sa Mešićem, za priključenje terorističkoj organizaciji u Siriji sudi se Fatihu Hasanoviću, Jasminu Jašareviću, Eminu Hodžiću, Mirzi Kapiću, Salku Imamoviću, Ademu Karamuji, Fikretu Hadžiću, Ibri Deliću i Samiru Hadžaliću.

Lazić je govorio i o komunikaciji između Mešića i lica nadimka "Bajro Halid", a riječ je, kako je dodao, o Bajri Ikanoviću koji se nalazi u Siriji.

Rekao je da je tokom razgovora Ikanović pitao ko je "ubijao napadače u zatvoru u Siriji", na što mu je Mešić odgovorio da je jednog ubio Ebu Sara.

"Pretpostavljamo da je to Fatih Hasanović", istakao je Lazić.

Prema Lazićevim riječima, Mešić je ispričao da su dvojica ili trojica pripadnika Islamske države Iraka i Šama prethodno ušli u zatvor i počeli pucati, nakon čega je uzvratio Ebu Sara.

U optužnici je navedeno da Hasanović koristi nadimak Ebu Sara.

Lazić je dodao da je pretresom kuće u kojoj Hasanović živi u BiH sa roditeljima i braćom pronađena puška, municija i četiri bombe.

Predrag Petrović, koji takođe radi u Odjeljenju Sipe za borbu protiv terorizma, svjedočio je o prisluškivanim razgovorima Fikreta Hadžića i Ibrahima Delića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana