Lajčak sa zvaničnicima Srpske o formiranju vlasti u Srpskoj

Srna
Lajčak sa zvaničnicima Srpske o formiranju vlasti u Srpskoj

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na sastanku sa slovačkim ministrom inostranih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom da je uvjeren da će uskoro biti formirana vlast u Srpskoj.

Dodik je rekao da koalicija SNSD-a, DNS-a i SP-a u Republici Srpskoj ima većinu i da će u ponedjeljak, 24. novembra, biti formirano rukovodstvo Narodne skupštine, dok se formiranje nove vlade očekuje do 20. decembra.

"U Republici Srpskoj vjerujemo da možemo formirati vladu i usvojiti budžet do nove godine i sve naše aktivnosti narednih sedmica biće usmjerene ka tome", najavio je Dodik.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj smatra da politike koje se u Srpskoj budu utvrđivale kao bazične moraju da se odraze i u organima BiH.

On je dodao da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj nije odustala od participacije u vlasti na nivou BiH.

Dodik je izrazio zahvalnost EU za razumijevanje prema BiH i novi, "mekši" pristup njenom evropskom putu, kao i njenu spremnost da ga podrži.

"U svakom slučaju, ova nova inicijativa podrazumijeva iskazanu podršku lidera i institucija BiH evropskom putu, pri čemu će se stvoriti uslovi da EU aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nakon čega će se stvoriti i uslovi za podnošenje aplikacije za članstvo BiH", rekao je Dodik.

On je naveo da se, nakon rješavanja bazičnih pitanja koja podrazumijevaju provođenje odluke "Sejdić i Finci" i uspostavljanje mehanizma koordinacije institucija na evropskom putu, može računati na dobijanje kandidatskog statusa.

"Aktiviranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH bi mogla da aplicira za brojne fondove EU, što bi značajno poboljšalo našu ekonomiju", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su zvaničnici Republike Srpske i ranije imali pozitivan stav prema evropskom putu BiH i izrazio zahvalnost slovačkom šefu diplomatije na ranijoj saradnji i pomoći.

Lajčak je rekao da EU nema namjeru da se miješa u formiranje vlasti u BiH, ali da taj proces ne treba da traje predugo i da novoformirane institucije vlasti treba da imaju legitimitet i snagu da provode ekonomske i socijalne reforme i da vode BiH prema EU.

"EU je pružila ruku sa novim mehanizmom koji je prihvaćen, u ponedjeljak on postaje zvanični evropski prijedlog i mislim da je to korak ususret", rekao je Lajčak.

On je dodao da ova inicijativa ne predstavlja smanjivanje uslova BiH, već "mekši" pristup kojim bi se počelo rješavanje lakših pitanja.

"EU želi da ohrabri BiH i da vidi da se proces započne", rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, prethodne četiri godine nisu iskorištene kada su u pitanju evropske integracije BiH, zbog čega bi u narednom periodu bilo potrebno napraviti vidljiv i značajan pomak. /kraj/nn/ljlj/foto

Srpska opredijeljena za razgovore sa partnerima u EU

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u razgovoru sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom istakla je opredijeljenost Srpske za razgovore sa partnerima u EU i nastavak procesa evropskih integracija u BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Cvijanovićeva je naglasila da će Vlada Republike Srpske nastaviti da vodi aktivnu i konstruktivnu politiku s ciljem jačanja ekonomije i unapređenja privrednog ambijenta, te da u tom smislu Vlada podržava inicijativu EU kojom se prioritet daje ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Ona je izrazila uvjerenje da će vlast na svim nivoima u BiH biti konstituisana što prije, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te o novoj britansko-njemačkoj inicijativi za BiH koju su u ponedjeljak u Briselu podržali ministri inostranih poslova EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana