Krišto: Činiti sve na implementaciji trajnog mira u BiH

Srna
Krišto: Činiti sve na implementaciji trajnog mira u BiH

SARAJEVO - Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je danas u Sarajevu da će i dalje svojim radom nastaviti činiti sve na jačanju saradnje i napretka u implementaciji trajnog mira u BiH.

Krišto je tokom susreta sa članovima Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ izrazila podršku njihovim naporima na promociji dijaloga i saradnje među predstavnicima konstitutivnih naroda i različitim političkim akterima u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ona je dodala da se samo zajedničkim naporima, uz međusobno uvažavanje i poštovanje, mogu prevladati izazovi koji se nalaze pred BiH, te ostvariti napredak u izgradnji trajnog mira, bezbjednosti i stabilnosti u zemlji.

"Vjerujem da je upravo ovakav dijalog i naša sve uspješnija saradnja jedini i najbolji način kojim se može obezbijediti stabilnost i prosperitet za cijelu BiH, za sva tri konstitutivna naroda i sve druge građane koji žive u BiH. To će na kraju trasirati i naš put u EU, gdje BiH i pripada", naglasila je Krišto.

Ona je izrazila svoje čvrsto uvjerenje da je opredijeljenost svih naroda koji žive u BiH put ka članstvu u EU, ponovivši snažnu predanost evropskoj agendi, reformi i napretku.

Što se tiče jačanja saradnje s NATO, Krišto je naglasila da je svima jasno da o ovom pitanju ne postoji unutrašnji konsenzus, ali da će lično, u okviru svojih nadležnosti, intenzivno raditi na postizanju dogovora.

Prema njenim riječima, BiH na evropskom putu čeka predan i težak rad kako bi se ispunili zadani ciljevi, te da je Savjet ministara svjesan odgovornosti koju ima.

Govoreći o radu Savjeta ministara, Krišto je rekla da su svi ministri reformskom putu pristupili ozbiljno, pogotovo kad su u pitanju kriterijumi EU, uključujući 14 prioriteta iz mišljenja o zahtjevu za članstvo iz 2019. godine i "osam plus jedna" preporuka Evropske komisije iz 2022.

Krišto je navela da ubrzani ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje i unapređenje međusobnog povjerenja ostaju ključni prioriteti Savjeta ministara, navodeći da je aktuelni saziv pokazao predanost načelima zajedničkog rada, međusobno uvažavanje, efikasnost i neupitnu opredijeljenost evropskim integracionim procesima.

Ona kaže da se, u svjetlu daljeg napretka i nastavka izgradnje povjerenja u BiH, mora vrlo brzo postići politički dogovor koji će omogućiti da svaki od konstitutivnih naroda bude ravnopravan u institucijama koje su namijenjene za zaštitu kolektivnih prava Predsjedništvu BiH i domovima naroda, a kojim će se ukloniti svaki postojeći vid diskriminacije i prema svakom pojedincu.

Krišto je navela da se mora sprovesti ograničena ustavna reforma, kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva, odnosno primijeniti odluka Ustavnog suda i presude Evropskog suda za ljudska prava.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Krišto je rekla da BiH ostaje opredijeljena za dalje jačanje regionalne saradnje na načelima dobrosusjedstva, jačanje političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji, te da u tom kontekstu BiH ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put društava u konkurentna i stabilna evropska društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana