Кришто: Чинити све на имплементацији трајног мира у БиХ

Срна
Кришто: Чинити све на имплементацији трајног мира у БиХ

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је данас у Сарајеву да ће и даље својим радом наставити чинити све на јачању сарадње и напретка у имплементацији трајног мира у БиХ.

Кришто је током сусрета са члановима Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/ изразила подршку њиховим напорима на промоцији дијалога и сарадње међу представницима конститутивних народа и различитим политичким актерима у БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Она је додала да се само заједничким напорима, уз међусобно уважавање и поштовање, могу превладати изазови који се налазе пред БиХ, те остварити напредак у изградњи трајног мира, безбједности и стабилности у земљи.

"Вјерујем да је управо овакав дијалог и наша све успјешнија сарадња једини и најбољи начин којим се може обезбиједити стабилност и просперитет за цијелу БиХ, за сва три конститутивна народа и све друге грађане који живе у БиХ. То ће на крају трасирати и наш пут у ЕУ, гдје БиХ и припада", нагласила је Кришто.

Она је изразила своје чврсто увјерење да је опредијељеност свих народа који живе у БиХ пут ка чланству у ЕУ, поновивши снажну преданост европској агенди, реформи и напретку.

Што се тиче јачања сарадње с НАТО, Кришто је нагласила да је свима јасно да о овом питању не постоји унутрашњи консензус, али да ће лично, у оквиру својих надлежности, интензивно радити на постизању договора.

Према њеним ријечима, БиХ на европском путу чека предан и тежак рад како би се испунили задани циљеви, те да је Савјет министара свјесан одговорности коју има.

Говорећи о раду Савјета министара, Кришто је рекла да су сви министри реформском путу приступили озбиљно, поготово кад су у питању критеријуми ЕУ, укључујући 14 приоритета из мишљења о захтјеву за чланство из 2019. године и "осам плус једна" препорука Европске комисије из 2022.

Кришто је навела да убрзани економски развој, јачање владавине права, борба против корупције, јачање и унапређење међусобног повјерења остају кључни приоритети Савјета министара, наводећи да је актуелни сазив показао преданост начелима заједничког рада, међусобно уважавање, ефикасност и неупитну опредијељеност европским интеграционим процесима.

Она каже да се, у свјетлу даљег напретка и наставка изградње повјерења у БиХ, мора врло брзо постићи политички договор који ће омогућити да сваки од конститутивних народа буде равноправан у институцијама које су намијењене за заштиту колективних права Предсједништву БиХ и домовима народа, а којим ће се уклонити сваки постојећи вид дискриминације и према сваком појединцу.

Кришто је навела да се мора спровести ограничена уставна реформа, као и свеобухватна реформа изборног законодавства, односно примијенити одлука Уставног суда и пресуде Европског суда за људска права.

Говорећи о регионалној сарадњи, Кришто је рекла да БиХ остаје опредијељена за даље јачање регионалне сарадње на начелима добросусједства, јачање политичког дијалога, мира и стабилности у регији, те да у том контексту БиХ остаје привржена Берлинском процесу као темељном механизму за пут друштава у конкурентна и стабилна европска друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана