Kolegijum Predstavničkog doma BiH bez konsenzusa: Prvo izbor Predsjedavajućeg pa sve ostalo

Željka Domazet
Kolegijum Predstavničkog doma BiH bez konsenzusa: Prvo izbor Predsjedavajućeg pa sve ostalo

Sarajevo - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić nakon jučerašnje sjednice kolegijuma, na kojoj nije postignut konsenzus o održavanju druge redovne sjednice ovog doma, ponovo je iznio optužbe da parlament ne radi zbog blokade SNSD-a, ali je odmah dobio odgovor od zamjenika predsjedavajućeg i potpredsjednika SNSD-a Nebojše Radmanovića da SNSD i Srpski klub ništa ne blokiraju i da parlament može da radi “dan za danom samo da se poštuje red poteza”.

Radmanović je rekao da je sjednica bila vrlo korektna, ističući da to naglašava zbog toga što ima raznih priča i u političkim krugovima i medijima o tome šta se tu sve dešava.

- Održali smo sjednicu i ostali na istim pozicijama na kojima smo bili i ranije. I dalje SNSD i Srpski klub smatraju da je potrebno da počne da radi Komisija za izbor Savjeta ministara, i to nakon imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara u Predsjedništvu BiH. Onda možemo pristupiti svim ostalim poslovima u parlamentu - rekao je Radmanović.

On je konstatovao da ti uslovi nisu ispunjeni i zato za sada nema konsenzusa u kolegijumu, dodajući da je iz Predsjedništva BiH došao prijedlog budžeta.

- Istina, on je došao u parlament preglasavanjem. Tačno je da u proceduri stoji određen broj sporazuma koji moraju još jednom proći i Predstavnički i Dom naroda i Predsjedništvo da bi bila realizovana određena investiciona sredstva. Međutim, to nije jedino i ne može samo zbog toga početi da se radi jer nije moguće raditi preko reda. Prvo mora Predsjedništvo imenovati predsjedavajućeg pa da počne da radi Komisija za izbor Savjeta ministara i odmah sve ostalo možemo završavati dan za danom i sjednicu za sjednicom - poručio je Radmanović.

Denis Zvizdić, koji je i predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu, kazao je da nije bilo konsenzusa s obzirom na to da raniji stavovi nisu promijenjeni, a posebno stavovi njegovog kolege Radmanovića.

On je dodao da će nastaviti da radi na stvaranju pretpostavki za održavanje druge redovne sjednice, a to podrazumijeva stalnu komunikaciju. Kazao je da se posebno zalagao za održavanje redovne sjednice na kojoj bi bile imenovane komisije, prije svega zbog toga što još nije usvojen budžet institucija BiH i zbog činjenice da je u ovom trenutku u parlamentu na čekanju čitav niz finansijskih sporazuma čija je ukupna vrijednost 772 miliona evra.

- Ti sporazumi su namijenjeni prioritetno za izgradnju autoputa 5C, ali i za izgradnju komunalne infrastrukture u nizu opština u cijeloj BiH. Upravo zbog činjenice da su ti finansijski sporazumi važni za ekonomski razvoj i bitni za sve građane i čitavu BiH, a ne samo za jedan entitet ili samo za jedan narod, insistiraću na imenovanju komisija kako bi Parlament BiH počeo konačno da funkcioniše i radi - rekao je Zvizdić. On je napomenuo da su klubovi poslanika dostavili svoje prijedloge za članove komisija.

- Takav prijedlog nismo dobili jedino od Kluba SNSD-a i kluba koji predvodi Nenad Stevandić. To je osnovni razlog zbog čega se ne može ići u proceduru imenovanja komisija koje, da bi u potpunosti funkcionisale, moraju biti u potpunosti i popunjene. U ovom trenutku zaista se može konstatovati da je SNSD stranka koja blokira imenovanje komisija, a samim tim se blokira dalji rad i funkcionisanje Predstavničkog doma - kazao je Zvizdić.

On tvrdi da je legalista i da će se ponašati isključivo u skladu sa poslovnikom, te da će pokušati još jednom razgovarati u proširenom kolegijumu da sjednica bude zakazana.

- Na kolegijumu sam iznio prijedlog da budu formirane samo dvije komisije koje su potrebne za usvajanje budžeta budući da u suprotnom treba donijeti novu odluku o privremenom finansiranju i davanja zelenog svjetla za odobravanje navedenih finansijskih sporazuma, ali to nije prihvaćeno - rekao je Zvizdić.

Ravnopravno

Nebojša Radmanović je naglasio da je dogovoreno da bude nastavljena dobra saradnja u kolegijumu, kao i saradnja sa Kolegijumom Doma naroda kako bi bila pronađena rješenja da se krene dalje.

- BiH je potrebno da se radi i potreban je dogovor na ravnopravnoj osnovi svih - ocijenio je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana