Колегијум Представничког дома БиХ без консензуса: Прво избор Предсједавајућег па све остало

Жељка Домазет
Колегијум Представничког дома БиХ без консензуса: Прво избор Предсједавајућег па све остало

Сарајево - Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Денис Звиздић након јучерашње сједнице колегијума, на којој није постигнут консензус о одржавању друге редовне сједнице овог дома, поново је изнио оптужбе да парламент не ради због блокаде СНСД-а, али је одмах добио одговор од замјеника предсједавајућег и потпредсједника СНСД-а Небојше Радмановића да СНСД и Српски клуб ништа не блокирају и да парламент може да ради “дан за даном само да се поштује ред потеза”.

Радмановић је рекао да је сједница била врло коректна, истичући да то наглашава због тога што има разних прича и у политичким круговима и медијима о томе шта се ту све дешава.

- Одржали смо сједницу и остали на истим позицијама на којима смо били и раније. И даље СНСД и Српски клуб сматрају да је потребно да почне да ради Комисија за избор Савјета министара, и то након именовања предсједавајућег Савјета министара у Предсједништву БиХ. Онда можемо приступити свим осталим пословима у парламенту - рекао је Радмановић.

Он је констатовао да ти услови нису испуњени и зато за сада нема консензуса у колегијуму, додајући да је из Предсједништва БиХ дошао приједлог буџета.

- Истина, он је дошао у парламент прегласавањем. Тачно је да у процедури стоји одређен број споразума који морају још једном проћи и Представнички и Дом народа и Предсједништво да би била реализована одређена инвестициона средства. Међутим, то није једино и не може само због тога почети да се ради јер није могуће радити преко реда. Прво мора Предсједништво именовати предсједавајућег па да почне да ради Комисија за избор Савјета министара и одмах све остало можемо завршавати дан за даном и сједницу за сједницом - поручио је Радмановић.

Денис Звиздић, који је и предсједавајући Савјета министара у техничком мандату, казао је да није било консензуса с обзиром на то да ранији ставови нису промијењени, а посебно ставови његовог колеге Радмановића.

Он је додао да ће наставити да ради на стварању претпоставки за одржавање друге редовне сједнице, а то подразумијева сталну комуникацију. Казао је да се посебно залагао за одржавање редовне сједнице на којој би биле именоване комисије, прије свега због тога што још није усвојен буџет институција БиХ и због чињенице да је у овом тренутку у парламенту на чекању читав низ финансијских споразума чија је укупна вриједност 772 милиона евра.

- Ти споразуми су намијењени приоритетно за изградњу аутопута 5Ц, али и за изградњу комуналне инфраструктуре у низу општина у цијелој БиХ. Управо због чињенице да су ти финансијски споразуми важни за економски развој и битни за све грађане и читаву БиХ, а не само за један ентитет или само за један народ, инсистираћу на именовању комисија како би Парламент БиХ почео коначно да функционише и ради - рекао је Звиздић. Он је напоменуо да су клубови посланика доставили своје приједлоге за чланове комисија.

- Такав приједлог нисмо добили једино од Клуба СНСД-а и клуба који предводи Ненад Стевандић. То је основни разлог због чега се не може ићи у процедуру именовања комисија које, да би у потпуности функционисале, морају бити у потпуности и попуњене. У овом тренутку заиста се може констатовати да је СНСД странка која блокира именовање комисија, а самим тим се блокира даљи рад и функционисање Представничког дома - казао је Звиздић.

Он тврди да је легалиста и да ће се понашати искључиво у складу са пословником, те да ће покушати још једном разговарати у проширеном колегијуму да сједница буде заказана.

- На колегијуму сам изнио приједлог да буду формиране само двије комисије које су потребне за усвајање буџета будући да у супротном треба донијети нову одлуку о привременом финансирању и давања зеленог свјетла за одобравање наведених финансијских споразума, али то није прихваћено - рекао је Звиздић.

Равноправно

Небојша Радмановић је нагласио да је договорено да буде настављена добра сарадња у колегијуму, као и сарадња са Колегијумом Дома народа како би била пронађена рјешења да се крене даље.

- БиХ је потребно да се ради и потребан је договор на равноправној основи свих - оцијенио је Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана