Kojić: Srbi moraju biti ravnopravno zastupljeni u pravosuđu BiH

Srna
Kojić: Srbi moraju biti ravnopravno zastupljeni u pravosuđu BiH

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je danas na sjednici ovog doma da će pokrenuti inicijativu za rješavanje problema neravnopravne i neustavne zastupljenosti Srba u pravosudnim institucijama BiH.

Kojić je ponovio da je evidentan i nedopustiv disbalans u nacionalnoj zastupljenosti Srba u institucijama pravosuđa na nivou BiH što, poručio je, mora biti popravljeno u skladu sa Ustavom i pozitivnim zakonima.

On je podsjetio da je uputio u kompletiranim odgovorima iz ključnih pravosudnih institucija na nivou BiH jasno vidljiv disbalans u smislu nacionalne zastupljenosti Srba u tim institucijama.

“U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH na tri pozicije rukovodećih državnih službenika imamo situaciju da su sva trojica Bošnjaci, na pojedinim pozicijama imamo čak 77 odsto Bošnjaka, dok je procenat zastupljenosti Srba zanemariv”, naglašava Kojić.

On ističe da, kada se uzme u obzir popis stanovništva u BiH iz 1991. godine kao jedino relevantan, vidi se da je popunjavanje radnih mjesta u pravosuđu na nivou BiH vršeno na štetu srpskog naroida, posebno imajući u vidu činjenicu da jedan broj Srba koji se tako izjašnjava živi na području Federacije BiH /FBiH/, a ne na teritoriji Republike Srpske.

U Sudu BiH trenutno je sistematizovano 56 sudijskih pozicija od kojih je popunjeno 47, i to 21 sudija bošnjačke nacionalnosti, sedam hrvatske nacionalnosti i 14 sudija srpske nacionalnosti, kao i troje sudija koji se izjašnjavaju kao ostali.

“Trenutno je u Sudu BiH upražnjeno 11 sudijskih pozicija”, navedeno je u odgovoru ove pravosudne institucije na pitanje

Kojića koji se zainteresovao za broj, procentualnu zastupljenost i entitetsko prebivalište Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih sudija u okviru svakog ođeljenja.

U odgovoru je, između ostalog navedeno, da 36 sudija u Sudu BiH ima prebivalište u FBiH

/80 odsto/, devet je sudija iz Republike Srpske /20 odsto/./nastavlja se/ob/bm/ljlj00440

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana