Knjiga o Al-Kaidi dostupna na portalu islamista

Goran Maunaga
Knjiga o Al-Kaidi dostupna na portalu islamista

Banjaluka - Na islamističkom internet portalu "istina.ba" u PDF formatu dostupna je knjiga sa uputstvima za ratnike i ratovanje u terorističkim organizacijama "Al-Nusra" i "Al-Kaida pod" nazivom "Šubhe simpatizera Islamske države".

Na portalu su najprije bili dostupni tekstovi u nastavcima sa potpisom Adisa Arapčića, u kojima je objašnjeno 15 nedoumica, a odnedavno je omogućeno i preuzimanje kompletne knjige, čiji je autor, kako je navedeno, Hamud ibn Alij El-Amri.

Riječ je o "nedoumicama" pod nazivima "Hrabrost i napredovanje ukazuju na iman i ubjeđenje?", "Cijeli svijet se udružio protiv Islamske države što je dokaz da su na istini?", "Zašto ne osporavate druge mimo Islamske države?", "Nemoj da ti na sudnjem danu parničar bude mudžahid ili šehid", "Zašto se ne borite sa Islamskom državom protiv vaših neprijatelja"...

U uvodu knjige se navodi da je ona napisana "zbog postojećeg problema muslimana i zbog iznošenja šerijatske argumentacije", te da su "tekstovi prilagođeni za šire muslimanske mase i za one koji su manje upućeni u događaje na terenu".

- Poseban motiv i razlog jeste činjenica da Islamska država sve više služi kao izgovor raznim vojnim koalicijama za intervenciju na Siriju, dok se istovremeno bombardovanja vrše uglavnom na pozicije drugih džihadsko-oslobodilačkih grupa - navodi se u uvodu knjige i naglašava da je krajnji cilj knjige da se iskreni muslimani odvrate od stranputice.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić kaže da nije upoznat sa sadržajem portala "istina.ba", koji takođe promoviše terorističke organizacije.

- Nisam u toku, ne znam o čemu se tu radi. Ne bih o tome mogao ništa da kažem - rekao je Mektić.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da je očigledno da se pristalice islamističkih terorističkih organizacija u sajber prostoru ponašaju kao kod kuće.

- To treba tretirati kao neprijateljsku djelatnost. Ali nedostaje politička volja da se to uradi - kaže Ćeranić.

Dodaje da, uz različite izgovore, nije učinjeno ni ono što se moglo učiniti, odnosno bar su mogli biti zamračeni sporni portali.

Portali

Predrag Ćeranić kaže da se ne čini dovoljno na ukidanju i zamračivanju portala za koje se zna da su im domeni u BiH i da su ovdje ljudi koji uređuju te portale.

- Recimo portal "Put vjernika" poziva da se krene u akcije. On vjerovatno potiče iz BiH, ali ništa nije preduzeto - kaže Ćeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana