Kazne zbog kršenja izbornog i zakona o finansiranju stranaka

Srna
Kazne zbog kršenja izbornog i zakona o finansiranju stranaka

SARAJEVO - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je izrekla zabranu kandidovanja na narednim izborima za 24 političke stranke zbog nepodnošenja godišnjeg finansijskog izvještaja za 2021. godinu.

Kazna zabrane izrečena je za Građansku demokratsku stranku BiH, Demokratsku stranku invalida BiH, Novu snagu BiH, Narodnu stranku Novi Grad, Naprednu demokratsku stranku i Stranku za bolje Goražde, navedeno je na sjednici CIK-a.
Odluka CIK-a odnosi se i na Socijaldemokratski front BiH, Pokret za bolje Brčko - Mirsad Đapo, Snagu centra i Savez ostanak.
Na narednim izborima kandidovanje nije moguće ni za stranke - Pokret za Prnjavor, Slobodna Srpska, Povratak otpisanih, Srpska napredna stranka – izvorna, Izvorna srpska stranka, te Stranka pravedne politike.

Administrativna mjera zabrane prava kandidovanja na narednim izborima izrečena je i za Srpsku alternativu, Stranku deviznih štediša Republike Srpske, Partiju socijalne pravde i Novu građansku inicijativu Kozarac.Zbog nepodnošenja postizbornih finansijskih izvještaja, nakon lokalnih izbora 2020. godine,

CIK je kaznio 75  nezavisnih kandidata sa 500 KM, saopšteno je iz CIK-a. CIK je izrekao više novčanih kazni zbog kršenja odredaba Izbornog zakona BiH na prijevremenim izborima 2023. godine, odnosno zbog kršenja izborne ćutnje.

Kažnjeni su i nezavisni kandidati za gradonačelnika Tuzle Almir Arnaut i Mirnes Ajanović sa po 3.000 KM. Kazne od 3.000 KM treba da plate i SDP BiH, kao i njen kandidat za gradonačelnika Bihaća Adnan Habibija, te SDA i njen kandidat za gradonačelnika Srebrenika Nermin Tursić.

Ista kazna izrečena je i za Koaliciju Ujedinjeni /NiP-NS-SDP/ i njihovog kandidata za gradonačelnika Srebrenika Adnana Bijelića. Ove odluke CIK-a nisu pravosnažne jer se na njih može izjaviti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana