Kategorično “ne” otpadu na Trgovskoj gori

Željka Domazet
Kategorično “ne” otpadu na Trgovskoj gori

Sarajevo - Odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori zagadilo bi rijeku Unu i ugrozilo oko 230.000 stanovnika Republike Srpske i FBiH, koji vodu za piće crpe iz bazena te rijeke i koji žive isključivo od poljoprivrede.

Poručeno je ovo juče u Sarajevu na međunarodnoj konferenciji “Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore”. Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da se nada da će Hrvatska preispitati odluku da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na Trgovskoj gori, na granici sa BiH, i ocijenila da nigdje nema da vlasti jedne zemlje žele da zagade takav prirodni biser kakav je rijeka Una.

- Rijeka Una je proglašena prirodnim dobrom i parkom prirode, a u neposrednoj blizini nalazi se i Nacionalni park “Una” - rekla je Golićeva.

Istakla je da nigdje nema da vlasti jedne zemlje žele da zagade takav prirodni biser i unište sve što ljudi uzgajaju.

- Što je najgore, lokacija koju su izabrali ni geološki ne odgovara za skladišćenje te vrste otpada jer je to tlo vodopropusno, ispresijecano vodotokovima koji se direktno ulivaju u rijeku Unu, a prije svega trusno - upozorila je Golićeva.

Golićeva se nada da će, ukoliko svi u BiH budu složni u zahtjevu za dislociranje odlagališta radioaktivnog otpada sa Trgovske gore, Hrvatska zbog dobrosusjedskih odnosa u svojim institucijama preispitati ovu odluku i da će taj otpad odlagati tamo gdje za to odstoje ekološki, geološki i seizmički parametri.

- U nekoj perspektivi za 15-20 godina to će biti i evropsko odlagalište - dodala je Golićeva.

Ona je najavila da bi nakon zaključaka Predsjedništva i ove konferencije vlastima Hrvatske trebalo da bude upućen konačan apel da za odlaganje i skladišćenje radioaktivnog i nuklearnog otpada izaberu neku od lokacija koje su ranije imali kao opcije - Velebit, Papuk ili neku od lokacija koje je Slovenija predlagala, a nalaze se na mjestu nastanka nuklearnog otpada, što bi bilo logično.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je na početku Hrvatska imala sedam potencijalnih područja za odlagalište radioaktivnog, odnosno nuklearnog otpada, a da je na kraju ostala samo Trgovska gora. Konstatovao je da negodovanja svih nadležnih iz BiH nisu naišla na razumijevanje s hrvatske strane i da su odbijene sve primjedbe vezane za postupak strateške procjene uticaja na okolinu.

- U narednom periodu bilo bi potrebno da se traži od Republike Hrvatske da budu uvaženi zahtjevi građana BiH, nevladinog sektora, lokalne zajednice, jedinica lokalne samouprave, kantonalnih, entitetskih, državnih institucija i odustane od daljeg procesa određivanja konačne lokacije za izgradnju ovog odlagališta - smatra Šarović.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izrazio je zadovoljstvo što je organizovana konferencija u vezi sa problemom Trgovske gore i što su učesnici potvrdili stav koji imaju stanovnici i vlasti Novog Grada da ovaj lokalitet nije prihvatljiv zbog blizine granice, ali i neispunjavanja tehničkih uslova za odlaganje radioaktivnog otpada.

- Građani Novog Grada traže prije svega od opštine i Republike Srpske, a, naravno, i od BiH da budu zaštićeni jer je ovo jedan od problema na kojima BiH polaže ispit - poručio je Drljača.

Konferencija koju su organizovali poslanici svih nivoa vlasti u BiH okupljeni u “Zelenom klubu” okupila je predstavnike vlasti u BiH, kao i ambasada i međunarodnih institucija te nevladinog sektora iz BiH i Hrvatske.

Dobar primjer

Predsjednik “Zelenog kluba” Saša Magazinović pojasnio je da su u članstvu ovog kluba poslanici, delegati sa svih nivoa vlasti, uključujući i lokalnu vlast.

- Ovo je primjer kako u BiH ljudi, bez obzira na različite političke stavove, mogu raditi zajedno s ciljem rješenja velikog problema koji trenutno imamo, a to je namjera institucija Hrvatske da nuklearni i radioaktivni otpad odlažu u našem dvorištu - rekao je Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana