Jasmin Imamović saslušan u Tužilaštvu u Tuzli, osumnjičen za protivzakonito posredovanje

Kliks
Jasmin Imamović saslušan u Tužilaštvu u Tuzli, osumnjičen za protivzakonito posredovanje

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona saslušan u svojstvu osumnjičenog za protivzakonito posredovanje. Njega je ovoj pravosudnoj instituciji prijavio bivši direktor tuzlanske Direkcije za obnovu i izgradnju Enver Bijedić.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, ova pravosudna institucija formirala je predmet na osnovu krivične prijave Envera Bijedića koji ju je dostavio 5. februara 2020. godine protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja.

"Zamjenik glavnog tužioca Jezdimir Spasojević je 17. februara 2020. godine donio naredbu o provođenju istrage protiv Imamovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo protivzakonito posredovanje. Prijava i naredba o provođenju istrage se odnose na period 2003. godine i vezuju se za kreditno zaduženje Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla u tom periodu i ugovor o regulisanju međusobnih obaveza između Direkcije i Općine Tuzla", kazaao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Istražno ročište u ovom predmetu održano je jutros, a Imamović je na poziv tužioca Jezdimira Spasojevića došao na saslušanje u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona. Nakon ispitivanja na okolnosti krivičnog djela Imamović nije želio komunicirati smedijima.

Nakon Imamovića na saslušanju se u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli u svojstvu svjedoka pojavio i Enver Bijedić koji je ranije obnašao funkciju direktora Direkcije za obnovu i izgradnju.

On je kazao da se ovaj predmet, između ostalog odnosi na kreditno zaduženje direkcije u iznosu od 1,2 miliona KM uz kamate. Prema njegovim tvrdnjama, ova sredstva su utrošena u izgradnju jednog panonskog jezera koje je kasnije preknjiženo na Grad Tuzla.

"Ovdje nisu samo panonska jezera, bit će i drugih stvari. Vjerujem da će doći do proširenja te optužnice, s obziom na to da postoje i neki elementi vezano za Direkciju za izgradnju jer je ona oštećena od tadašnje Općine Tuzla", istakao je Bijedić.

Prijava je kreirana na osnovu informacija koje je dobio od zaposlenih u Direkciji za izgradnju te glavnog dokumenta, odnosno nalaza finansijske policije. Naveo je da taj nalaz nije tretiran u predmetu u kojem je on osumnjičen, a vezano je za izgradnju SPO 15. maj u Tuzli.

"On je trebao biti tretiran, ali izgleda da tužilac Ćazim Serhatlić to nije uzeo u obzir i to će naravno biti predmet rasprave. Zašto tako važan dokument nije tretirao", nastavio je Bijedić te naglasio da prijava nema nikakve veze s političkim pritiskom, ustvrdivši da se traži objektivno posmatranje svega.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona su kazali da će se provjere i istražne radnje u ovom predmetu obaviti u narednom periodu. Pored Imamovića i Bijedića ispituju se i drugi svjedoci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana