Izetbegović priželjkuje intervenciju stranaca

Željka Domazet
Izetbegović priželjkuje intervenciju stranaca

Sarajevo - Sjednica zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamenta BiH juče nije održana jer ju je lider SDA i član Kolegijuma Predstavničkog doma Bakir Izetbegović sazvao bez konsultacija sa kolegama. Samim tim nije ni raspravljano o formiranju delegacija i komisija jer SNSD ne pristaje na to dok ne bude formiran Savjet ministara.

Nakon propasti sastanka, Izetbegović je izrazio želju da međunarodna zajednica sankcioniše domaće političare.

- Sjednica nije održana, nije, u stvari, ni počela, jer dnevni red nisu prihvatili predstavnici SNSD-a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović. Njihov razlog je stari, oni smatraju da, dok ne bude formiran novi Savjet ministara, ne može raditi ni zakonodavno tijelo, tako da su sada zaustavili formiranje komisija unutar oba doma, a na ovaj način se zaustavlja i rad kolegijuma. Mi smo i ranije imali situacija kada nije bi­o formiran Savjet ministara, ali nije se desilo da se zaustavlja rad Parlamenta - kazao je Izetbegović.

On je rekao da Parlament BiH svaki dan košta 63.000 maraka. Po njemu, problem je nastao zbog dostavljanja Godišnjeg nacionalnog plana BiH u sjedište NATO-a u Briselu.

- Dostavljanje godišnjih planova ne znači članstvo i mi smo spremni zauzeti takav stav. Ova stvar treba da bude pokrenuta iz mrtvog ugla - rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, Savjet za sprovođenje mira bi trebalo da izrekne sankcije zbog nefunkcionisanja Parlamenta BiH, jer, kako je rekao, primati ogromnu platu, a neradom zaustavljati zemlju je sigurno protivzakonito.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović rekao je za “Glas Srpske” da politička partija koju vodi Izetbegović “neće da pravi BiH po Ustavu BiH, tj. neće ravnopravnost u BiH i hoće da dominira u cjelini, što nije moguće”.

- Nažalost, mi s vremena na vrijeme moramo podsjetiti da to nije moguće. BiH jeste dogovor dva entiteta i tri naroda ili je nema. Tako je i Izetbegović sazvao sjednicu, a da se uopšte nije konsultovao i postavio tačke dnevnog reda koje su nemoguće za raspravu. Kada smo mu mi to rekli, onda je bio iznenađen i počeo da optužuje druge. Suština priče je da se u BiH dogovaramo po redu. SNSD je davno rekao da formiramo Savjet ministara, što smo mogli da uradimo u decembru, i ovo što nismo do sada uradili je greška Bakira Izetbegovića i političke partije kojom rukovodi. I dalje mislim da se to može popraviti i da je u interesu svih da to bude urađeno - rekao je Radmanović.

Kazao je da je dogovoren i raspored ministara u Savjetu ministara, ali da SDA to neće da realizuje.

- Mi nemamo uslova, osim da u skladu sa onim što nam pripada i što je dogovoreno nastavimo da radimo. Ako je SDA spremna na dogovor, SNSD je spreman da to realizuje, a bio je spreman i prije pola godine - rekao je Radmanović.

Dizanje prašine

Članica Kolegijuma Predstavničkog doma Borjana Krišto rekla je za “Glas Srpske” da se sjednice zajedničkog kolegijuma održavaju uglavnom jedanput mjesečno i da ih naizmjenično sazivaju predsjedavajući jednog i drugog doma.

- Postavlja se pitanje zbog čega je sazvana sjednica. Izgleda da i nije bio cilj da se nešto radi, nego da se diže bespotrebna prašina - rekla je Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana