Izetbegović: O Izbornom zakonu tek nakon izbora

Srna
Foto: Agencije

BRISEL- Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da je na sastanku sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem u Briselu odbio razgovor o izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Rekao sam da ćemo o tome govoriti tek kad se završe izbori i kad se formira vlast na svim nivoima - rekao je Izetbegović, tvrdeći da su, što se tiče njega, završeni razgovori jedan na jedan o Izbornom zakonu sa Varheljijem ili liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

On je dodao da je zadovoljan razgovorom sa Varheljijem, za kojeg je rekao da je bio optimističan kada su u pitanju šanse da BiH u bliskoj budućnosti dobije status kandidata EU.

- Varhelji smatra da možemo napraviti snažan korak ne samo u ova tri zakona koji se spominju nego i na još dodatna dva koji se odnose na sudove i Visoki sudski i tužilački savjet. To je jedan set vrlo ozbiljnih zakona koji bi nam omogućio, povećao šanse za sticanje kandidatskog statusa - zaključio je Izetbegović.

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji razgovarao je danas na odvojenim sastancima sa političkim liderima vladajuće koalicije u BiH predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana