Izetbegović izazvao skandal vrijeđajući RS

Željka Domazet
Izetbegović izazvao skandal vrijeđajući RS

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izazvao je juče skandal na kraju sastanka regionalnih lidera u Sarajevu optuživši RS i Banjaluku za progon Bošnjaka i Hrvata u proteklom ratu.

Izetbegović je zloupotrijebio završnu konferenciju za novinare nakon sastanka najviših zvaničnika zemalja regiona u okviru procesa "Brdo-Brioni". Iako mu nije bilo upućeno pitanje, on je stao u odbranu biskupa banjalučkog Franje Komarice, koji je nedavno Banjaluku uporedio sa Blajburgom, gdje je skoro služio misu fašistima koje su pobili partizani.

Izetbegovićeve uvrede

- Ne znam da li je dao pravo poređenje Banjaluke i Blajburga, ali su Hrvati i Bošnjaci sistemski odstranjeni iz Banjaluke. Banjaluka nije bila opkoljen grad poput Sarajeva, nego slobodan. Iz nje je država sistematski odstranila Hrvate i Bošnjake. Paradržavna tvorevina je tokom rata sistematski srušila 16 džamija. Niko ne pominje one koji su to sistemski radili. Sada je problem što je nešto rekao Komarica i on treba nekome da se izvini. Mene bi zanimalo šta o tome imaju reći ljudi koji su to uradili i da nađu pravi naziv za to. Ako ne Blajburg, onda neki drugi - kazao je Izetbegović.

Skandalozne tvrdnje Izetbegović je iznio na kraju skupa, čiji je cilj jačanje regionalne saradnje i podsticanje političkog dijaloga regiona i EU. Samo petnaestak minuta prije toga govorio je da prošlost treba ostaviti po strani i okrenuti se budućnosti, što svjedoči koliko je taj stav bio iskren.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić rekao je da Izetbegovićev istup ruši bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH.

- Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcionisanja institucija BiH. On može da iznese svoj stav, ali ne na zvaničnom sastanku na kome se iznose stavovi u ime BiH. Apsolutno nepotrebno, neprimjereno i nevaspitano je odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Ovo je tipičan primjer zloupotrebe pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, što je samo nastavak osionog i nadmenog ponašanja koje je počelo objavljivanjem odluke o popisu u BiH - rekao je Ivanić.

On je istakao da je ovo jedna od stvari koje se događaju u posljednje vrijeme u kojima jedna politička koncepcija, prije svega bošnjačka, smatra da ima pravo na BiH.

- Nema od toga ništa. Ne treba da čude moji sljedeći potezi, neću da govorim kakvi će biti i oni će jasno pokazati da BiH nije samo ono što misli Izetbegović i da on nema pravo da na ovakvim skupovima iznosi svoje stavove koji su potpuno neprimjereni i za svaku osudu - rekao je Ivanić.

On je kazao da Izetbegović ovakvim pristupom definitivno ruši povjerenje, a pogotovo kada se uzme u obzir način na koji je donesena odluka o popisu stanovništva, koja je bila prvo preglasavanje srpskih predstavnika od formiranja ovog Savjeta ministra BiH.

- Uvjeravam vas da će biti i posljednje i da će i ovo što se desilo sa preglsavanjem imati negativne posljedice za one koji su bili uvjereni da će preglasavanjem obezbijediti neku promjenu BiH. Od toga nema ništa - poručio je Ivanić.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Izetbegovićev istup još jedan u nizu dokaza da je na sceni zloupotreba institucija na nivou BiH, odakle se plasiraju isključivo bošnjački stavovi.

- To nije nikakav incident, jer on u kontinuitetu daje izjave na fonu onoga što je u Islamskoj deklaraciji zapisao njegov otac i za šta se borio, a borio se protiv ravnopravnosti i ostanka Srba u BiH. To isto danas, drugim sredstvima, radi Bakir Izetbegović - kazao je Dodik i dodao da u prilog zloupotrebi ide i činjenica da je skupu prisustvovao i samozvani kosovski premijer Hašim Tači iako BiH nije priznala Kosovo.

Nikolićeva zvanična posjeta

Prije nego što je izazvao skandal Izetbegović je, iznoseći zaključke sastanka lidera regiona, rekao da bez stabilnosti nema napretka u jugoistočnoj Evropi.

- Vrijeme je da prevaziđemo razlike i da prošlost ostavimo po strani, jer je ne možemo promijeniti, a da kreiramo bolju budućnost. Zemlje regiona povjerenje mogu graditi vlastitim naporima, ali moraju da izađu iz pogrešnih šablona - rekao je Izetbegović i dodao da su se učesnici obavezali da će graditi povjerenje i razumijevanje, iskreno podržavati napore za integraciju regiona u EU, rješavati otvorena pitanja i uzdržati se od retorike koja dovodi do nestabilnosti.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić iskazao je zadovoljstvo usaglašenim stavovima nakon dvodnevnog samita, ali je poručio da Srbija ne namjerava pristupati bilo kakvom vojnom savezu aludirajući na NATO. On je kazao da je Srbija zamjerila Hrvatskoj na reakciji u vezi sa otvaranjem poglavlja u pregovorima sa EU ističući da je koristila priliku da ucjenjuje Srbiju. Predsjednik Srbije, koji je prvi put boravio u Sarajevu od kada je na toj funkciji, kazao je da je uvijek voljan da dođe u zvaničnu posjetu BiH.

- Definitivno dolazim na jesen u posetu BiH. Doći ću sa radošću i to bi moglo da znači da su odnosi između BiH i Srbije u redu, kao što i jesu, međutim, Srbija će uvek brinuti o interesima RS - kazao je Nikolić.

Poručio je da se nikada nije plašio dolaska u BiH, ali da iz objektivnih razloga do sada nije došao u zvaničnu posjetu iako je bila više puta planirana.

- Nikada se nisam plašio dolaska, ne sumnjam u svoju bezbednost, ali jednostavno do sada je bilo mnogo prepreka. Nadam se da se nigdje u svetu, a ne ovde kod nas, neće desiti kada vam u posetu dođe predsednik Vlade prijateljske države da doživi takvo nešto kao što je doživio Aleksandar Vučić. To je za nas bio šok. Mi smo iz toga izašli ne kvareći odnose sa BiH i prebacujući to na grupu ekstremista, ali to nikada nije opravdanje za zemlju domaćina da se uvaženom gostu tako nešto desi. To u našem narodu nije zabeležno, a ne znam kako se drugi prema tome ponašaju - rekao je Nikolić.

Na marginama skupa održan je niz bilateralnih susreta. Domaćini sastanka bili su članovi Predsjedništva BiH, a osim Nikolića, Grabar-Kitarović i Pahora učestvovali su i predsjednici Crne Gore Filip Vujanović i Albanije Budžar Nišani, dok je počasni gost bio predsjednik Italije Serđo Matarela. Naredne godine sastanak u okviru "Brdo-Brioni" procesa biće održan u Makedoniji.

Srušio se pano

Dok su domaćini dočekivali goste, pano na ulazu u zgradu institucija BiH se srušio, ali je obezbjeđenje brzo reagovalo. Pano se srušio nakon ulaska Tomislava Nikolića, a bio je postavljen tik uz domaćine, ali prilikom pada nije povrijedio nikoga od njih.

Biznis forum

Sastanku lidera prethodio je samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope. Na tom skupu je zaključeno da je neophodno povezivanje u regionu i ubrzano rješavanje problema, te veći pritisak biznisa na politiku s ciljem napretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana