Izbor delegata tek na ljeto

Željka Domazet
Izbor delegata tek na ljeto

Sarajevo - BiH je 2018. godinu završila bez riješenog pitanja Izbornog zakona, što dodatno komplikuje formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, a sve to dalje se odražava na formiranje zajedničkih organa.

Prognoze za promjenu takve situacije nisu optimistične.

Centralna izborna komisija BiH zadnjeg dana prošle godine ovjerila je kandidatske liste za izbor delegata iz Skupštine Tuzlanskog kantona i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH, dok se odluka ostalih osam kantona još čeka. Bez toga je nemoguće ući u ovjeru kandidata i popunu Doma naroda.

S druge strane, Ustavni sud BiH primio je zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, koju je donijela Centralna izborna komisija po popisu iz 2013. godine.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijelo je 27 poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, poručuje da formiranja vlasti do odluke Ustavnog suda neće biti.

Prema uputstvu CIK-a, Dom naroda bi trebalo da bude popunjen poštujući princip 1-1-1 koji podrazumijeva da najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ako budu izabrani, budu delegirani i u Dom naroda. Ono što je za SDA i ostale sarajevske stranke sporno je popis iz 2013. godine, zbog čega su u apelaciji tražili i privremenu mjeru zabrane popune doma do odluke Ustavnog suda.

Iz CIK-a su ranije potvrdili da nove odluke, barem kada su oni u pitanju, neće biti sve i da Ustavni sud BiH stavi van snage njihovu ranije usvojenu odluku o raspodjeli mandata prema popisu iz 2013. godine. Zbog ovakvog stava Demokratska fronta je Tužilaštvu BiH podnijela krivičnu prijavu protiv članova CIK-a.

Kakva će biti odluka Ustavnog suda teško je pretpostaviti.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac smatra da se BiH nalazi pred zamršenim političkim statusom jer je otvoren veliki broj pitanja. On kaže da se u narednih pola godine ne očekuje rješavanje pitanja izbora delegata u Dom naroda FBiH, od čega zavisi i izbor delegata u Dom naroda BiH.

- Nije riješeno pitanje izbora delegata u federalni Dom naroda, pa samim tim ni brzo i efikasno uspostavljanje izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH i BiH. U 2019. ulazimo sa velikom neizvjesnošću i brojnim izazovima. Različiti politički subjekti uputstvo CIK-a BiH tumače na različite načine. Najavljuju se i svjesne opstrukcije u izboru delegata, a imamo i apelacije prema Ustavnom sudu. To pitanje takođe će plijeniti značajnu pažnju, ali i dovesti do političkih sučeljavanja - napominje Genjac.

Licemjerje

Iako u HDZ-u nisu najsrećniji zbog odluke CIK-a vezano za formulu 1-1-1, doneseno uputstvo o raspodjeli mandata prihvataju.

- Proteklih dvanaest mjeseci, a posebno predizborni i postizborni period, obilježilo je licemjerje u političkom životu BiH - smatra poslanik HDZ-a BiH u  Parlamentu BiH Predrag Kožul.

Kazao je da je BiH suočena sa blokadama određenih institucija i fenomenom nesprovođenja presuda Ustavnog suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana