Istraživanje Ipsosa: SNSD najpopularnija stranka u RS, SDA u FBiH

index.hr
Istraživanje Ipsosa: SNSD najpopularnija stranka u RS, SDA u FBiH

Sarajevo, Banjaluka - Prema posljednjim rezultatima istraživanja opredijeljenosti birača uoči opštih izbora slijedeće godine, a koje je sprovela renomirana agencija "Ipsos", najbolji rejting imaju SDA i HDZ u FBiH i SNSD u Republici Srpskoj.

Prema istraživanju koje "Ipsos" provodi u kontinuitetu duži vremenski period, odnosno prema posljednjem valu tog istraživanja provedenog sredinom septembra, situacija po pitanju izlaznosti na izbore i pozicije pojedinih stranaka se nije znatno promijenila.

Rejting, odnosno raspored stranaka u Federaciji BiH među opredijeljenim glasačima (30 odsto ispitanika u FBiH) je u odnosu na isti period prošle godine blago promijenjena, SDA je i dalje na prvom mjestu sa 31 odsto podrške, a slijede HDZ s 21 odsto, SDP 14 odsto, Demokratska fronta 11 odsto, SBB 7 odsto itd.

Razlika u odnosu na isti period prošle godine se odnosi na pad rejtinga Demokratske fronte (18 odsto i druga pozicija, septembar 2016.) te porast rejtinga HDZ-a (16 odsto u septembru 2016.).

Iz "Ipsosa" naglašavaju da navedene pokazatelje treba uzeti s rezervom, jer se svaki četvrti ispitanik u Federaciji BiH ne želi izjasniti kome bi dao glas pa je baza (poduzorak) za izračun rejtinga vrlo mala, odnosno statistička pogreška je velika.

U Republici Srpskoj među opredijeljenim glasačima (32 odsto ispitanika) SNSD ima 53 odsto podrške, SDS 22 odsto, DNS 8 odsto, PDP 7 odsto itd.

U odnosu na isti period prošle 2016. godine bitna razlika je pad rejtinga NDP-a (sa 8 odsto na 3 odsto).

Tadašnji rejting je bio vjerovatno pozitivno koreliran s lokalnim izborima i kandidaturom Dragana Čavića u ime ove stranke za gradonačelnika Banje Luke, smatraju u "Ipsosu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana