Incko i Džaferović razgovali o situaciji u BiH i nastavku reformi

Srna
Incko i Džaferović razgovali o situaciji u BiH i nastavku reformi

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je sa visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inckom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i nastavku provođenja reformi koje će BiH omogućiti dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Džaferović je tokom susreta naveo da "posljednje izjave koje nagovještavaju deklaraciju SNSD-a i HDZ-a kojom bi se ultimativno tražilo uređenje BiH po želji ove dvije stranke, uz prijetnju etničkim podjelama, predstavljaju opasnost po stabilnost BiH, ali i cijelog regiona", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je naveo da je imperativ za sve u BiH striktno poštovanje svih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i svih donesenih zakona, te da neće biti prihvaćeno ništa što je u suprotnosti sa time i sa evropskim standardima.

Džaferović kaže da od predstavnika međunarodne zajednice zahtijeva da izvršavaju svoj mandat propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom kako bi se na vrijeme spriječile nove političke krize i negativne posljedice koje iz toga mogu proizaći.

On očekuje da će i Incko "reagovati u skladu sa svojim mandatom, propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana