Ili reforma Instituta za nestala lica ili katanac

Vedrana Kulaga
Ili reforma Instituta za nestala lica ili katanac

BANjALUKA - Sudbina Instituta za nestala lica BiH je ključna priča koju će morati da otvori novi ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, čim stupi na dužnost, jer ta važna institucija mora da bude ili reformisana ili ukinuta.

Na to su juče ukazali zvaničnici Republike Srpske upućeni u tu oblast i stanje u Institutu za nestala lica za koje kažu da, nažalost, nije od juče, ali i da nema više vremena za čekanje jer vrijeme uzima svoj danak.

Pojedinim članovima rukovodstva Instituta za nestala lica BiH mandati su istekli prije gotovo deset godina, drugi su članovi Privremenog upravnog odbora, a u RS sve glasnije ističu da ta institucija nije uradila povjerene zadatke i da su propali svi pokušaji da se vrati na pravi put.

Naglašavaju da će sudbina instituta morati da bude prvo u nizu pitanja o kojima će se baviti novi ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH kada bude imenovan, jer ta fotelja jedina još, zbog dodatnih konsultacija među političkim partijama, nije popunjena u novom sazivu Savjeta ministara, koji je počeo sa radom krajem prošle godine.

Savjet ministara je, naime, uz saglasnost drugog suosnivača, Međunarodne komisije za nestale, donio odluku o formiranju Privremenog upravnog odbora 2016. godine, a i revizori su u najnovijem izvještaju ocijenili da je status "Privremeni upravni odbor" neuobičajen, te da postoji rizik u pogledu odluka koje proizlaze iz rada tog tijela i usporenog reagovanja na bitna pitanja.

Posljednji pokušaj reorganizacije Instituta za nestala lica zaustavljen je prije nekoliko godina neposredno pred postizanja dogovora koji je, kako tvrde iz Srpske, bio izvjestan, ali je prvo izigran od strane predstavnika iz FBiH, a potom i sa nivoa BiH. Najvažnija je, kako su isticali članovi radne grupe iz RS, entitetska zastupljenost, odnosno da članovi Upravnog odbora instituta i Kolegijuma direktora budu birani iz RS i FBiH.

Predsjednik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić naglasio je da, u skladu sa zakonom, ne postoji nešto što se naziva Privremeni upravni odbor.

- Ovakav, privremeni, navodno funkcioniše već godinama, a čini se da to nije privremeno. Kada u potpunosti bude konstituisan Savjet ministara, mora se otvoriti priča o upravljačkoj strukturi instituta i završiti ono što je počelo još 2015. godine - rekao je Kojić. 

Da je potrebno pokrenuti stvari sa mrtve tačke, smatra i predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Veljko Lazić. Najavio je da bi rukovodstvo te organizacije u narednom periodu trebalo da održi sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

- Stav Republičke organizacije je da institut mora biti reformisan ili ukinut. Ako dođe do njegovog reformisanja, zahtijevaćemo da se u njegovom radu više akcenta stavi na traženje nestalih Srba u BiH - rekao je Lazić.

Republika Srpska još potražuje oko 1.600 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj još nalaze posmrtni ostaci oko 600 ekshumiranih neidentifikovanih lica. Iz Srpske godinama upozoravaju da je proces traženja nestalih Srba u zastoju nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, te da bi traženje nestalih do sada bilo skoro završeno da je proces ostao u nadležnosti entitetskih komisija.

Novi član

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pripremilo je prijedlog o izmjeni odluke o formiranju privremenog Upravnog odbora Instituta za nestale osobe. Prema dostupnim podacima, novi član bi trebalo da bude Gorana Krtalić, koja je zaposlena u Savjetu ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana