Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Ne idemo na sjednice organa koji vodi privatno lice

Vedrana Kulaga Simić
Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Ne idemo na sjednice organa koji vodi privatno lice

BiH je za Rusiju suverena zemlja u kojoj se sva pitanja moraju rješavati na osnovu konsenzusa tri konstitutivna naroda i dva entiteta, kao što je predviđeno Dejtonskim sporazumom, bez uplitanja stranih aktera u taj proces. To je naš stav i upravo u tome, u dijalogu svih domaćih strana, vidimo jedini mogući izlaz iz krize.

 

Istakao je to za “Glas Srpske” ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov koji je podvukao da se, kada je riječ o izlazu iz aktuelne krize, prije svega mora osvrnuti na njen izvor.

- To je činjenica da je upravo bivši visoki predstavnik u BiH nametnuo zakon, što je izazvalo pogoršanje političke atmosfere i nagli pad nivoa dijaloga u državi. I to čak bez obavještenja članova Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira. Po mom mišljenju, ovo samo još jednom potvrđuje da se Kancelarija visokog predstavnika pretvorila u generator brojnih problema umjesto da ispunjava svoju direktnu obavezu, a to je doprinositi izgradnji povjerenja unutar države - podvukao je Kalabuhov.

GLAS: Srpsku i njen politički vrh posljednjih mjeseci optužuju za rušenje Dejtona i Ustava BiH zbog poteza koje rukovodstvo polako povlači u Narodnoj skupštini. Da li ovo što Republika Srpska radi predstavlja rušenje temelja zemlje i prijetnju miru u BiH te regiji?

KALABUHOV: Sve dok se političke odluke donose na nivou demokratski izabranih institucija, smatramo da je to legitimno i, štaviše, u skladu sa principima Dejtonskog sporazuma o miru u BiH. Vjerujemo da rukovodstvo Republike Srpske, kao i FBiH imaju dovoljno mudrosti i političke volje da iz ove situacije izađu ne samo na miran način nego i da se dogovore o uslovima daljeg suživota koji bi odgovarali svim stranama. Važno je da se tokom pregovora uzimaju u obzir interesi stanovništva bez obzira na nacionalnu, religijsku ili bilo koju drugu pripadnost.

GLAS: Sa Zapada se čuje da je vrijeme za novi Dejton ili sličan drugi sporazum. Kakav je stav Rusije?

KALABUHOV: Ukoliko jedan takav sporazum bude osmišljen i dogovoren unutar BiH, Rusija će ga podržati kao izraz slobodne volje političkih subjekata i stanovnika BiH. Iako, da budemo realni, u današnjim okolnostima to izgleda problematično, to ne znači da je to nemoguće. Što se tiče međunarodne zajednice, ne smatramo da bi rješenje nametnuto sa strane imalo pozitivne rezultate. BiH je to odavno prevazišla i postala zemlja kojoj više nije potrebno spoljno starateljstvo.

GLAS: Do čega bi dovele eventualne sankcije Republici Srpskoj? Vjerujte li da će se SAD i EU odlučiti za taj korak?

KALABUHOV: Korišćenje sankcija kao instrumenta pritiska više bi reklo, ne o Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu, već o onima koji bi preduzeli takav kontraproduktivni korak. Generalno, smatramo da je to pogrešna i neefikasna politika. Jedini mogući put je put pregovora. Nadamo se da će se naši zapadni partneri ipak odlučiti za poštenu politiku i da će se voditi zdravim razumom.

GLAS: Posljednja sjednica Savjeta za primjenu mira prošla je bez predstavnika Rusije. Da li je to bio izolovan slučaj ili će biti tako nastavljeno? Ako je tako, šta je uslov za­ povratak na sjednice?

KALABUHOV: Ruska Federacija ne smatra mogućim da učestvuje u sjednicama institucije na čijem se čelu nalazi jedno privatno lice i čija kandidatura nije bila odobrena u Savjetu bezbjednosti UN. Takođe je očigledna erozija izvornih principa djelovanja ovog organa, od kojih je glavni princip konsenzusa. Rusija jeste član Upravnog odbora PIK-a, ali mi nećemo sarađivati s nelegitimnim visokim predstavnikom.

GLAS: Šta poručujete Republici Srpskoj za 30. rođendan?

KALABUHOV: Povodom ovog značajnog datuma želim svim stanovnicima Republike Srpske puno zdravlja, radosti i blagostanja, a samoj Republici Srpskoj - prosperitet i dalji uspjeh u naporima koje ulaže u stvaranje boljih uslova za one koji u njoj žive.

“Obračun”

GLAS: Da li američka administracija koristi prostor Balkana za “obračun” sa Rusijom?

KALABUHOV: Korektnije bi bilo da pitanje postavite predstavnicima SAD. Sa svoje strane mogu reći da Rusija nikad ne koristi druge države radi postizanja svojih ciljeva, već sa svima vodi odgovoran partnerski dijalog osnovan na ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju. Očekujemo isto od naših zapadnih kolega.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana