Игор Калабухов, амбасадор Русије у БиХ: Не идемо на сједнице органа који води приватно лице

Ведрана Кулага Симић
Игор Калабухов, амбасадор Русије у БиХ: Не идемо на сједнице органа који води приватно лице

БиХ је за Русију суверена земља у којој се сва питања морају рјешавати на основу консензуса три конститутивна народа и два ентитета, као што је предвиђено Дејтонским споразумом, без уплитања страних актера у тај процес. То је наш став и управо у томе, у дијалогу свих домаћих страна, видимо једини могући излаз из кризе.

 

Истакао је то за “Глас Српске” амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов који је подвукао да се, када је ријеч о излазу из актуелне кризе, прије свега мора осврнути на њен извор.

- То је чињеница да је управо бивши високи представник у БиХ наметнуо закон, што је изазвало погоршање политичке атмосфере и нагли пад нивоа дијалога у држави. И то чак без обавјештења чланова Управног одбора Савјета за спровођење мира. По мом мишљењу, ово само још једном потврђује да се Канцеларија високог представника претворила у генератор бројних проблема умјесто да испуњава своју директну обавезу, а то је доприносити изградњи повјерења унутар државе - подвукао је Калабухов.

ГЛАС: Српску и њен политички врх посљедњих мјесеци оптужују за рушење Дејтона и Устава БиХ због потеза које руководство полако повлачи у Народној скупштини. Да ли ово што Република Српска ради представља рушење темеља земље и пријетњу миру у БиХ те регији?

КАЛАБУХОВ: Све док се политичке одлуке доносе на нивоу демократски изабраних институција, сматрамо да је то легитимно и, штавише, у складу са принципима Дејтонског споразума о миру у БиХ. Вјерујемо да руководство Републике Српске, као и ФБиХ имају довољно мудрости и политичке воље да из ове ситуације изађу не само на миран начин него и да се договоре о условима даљег суживота који би одговарали свим странама. Важно је да се током преговора узимају у обзир интереси становништва без обзира на националну, религијску или било коју другу припадност.

ГЛАС: Са Запада се чује да је вријеме за нови Дејтон или сличан други споразум. Какав је став Русије?

КАЛАБУХОВ: Уколико један такав споразум буде осмишљен и договорен унутар БиХ, Русија ће га подржати као израз слободне воље политичких субјеката и становника БиХ. Иако, да будемо реални, у данашњим околностима то изгледа проблематично, то не значи да је то немогуће. Што се тиче међународне заједнице, не сматрамо да би рјешење наметнуто са стране имало позитивне резултате. БиХ је то одавно превазишла и постала земља којој више није потребно спољно старатељство.

ГЛАС: До чега би довеле евентуалне санкције Републици Српској? Вјерујте ли да ће се САД и ЕУ одлучити за тај корак?

КАЛАБУХОВ: Коришћење санкција као инструмента притиска више би рекло, не о Републици Српској и њеном руководству, већ о онима који би предузели такав контрапродуктивни корак. Генерално, сматрамо да је то погрешна и неефикасна политика. Једини могући пут је пут преговора. Надамо се да ће се наши западни партнери ипак одлучити за поштену политику и да ће се водити здравим разумом.

ГЛАС: Посљедња сједница Савјета за примјену мира прошла је без представника Русије. Да ли је то био изолован случај или ће бити тако настављено? Ако је тако, шта је услов за­ повратак на сједнице?

КАЛАБУХОВ: Руска Федерација не сматра могућим да учествује у сједницама институције на чијем се челу налази једно приватно лице и чија кандидатура није била одобрена у Савјету безбједности УН. Такође је очигледна ерозија изворних принципа дјеловања овог органа, од којих је главни принцип консензуса. Русија јесте члан Управног одбора ПИК-а, али ми нећемо сарађивати с нелегитимним високим представником.

ГЛАС: Шта поручујете Републици Српској за 30. рођендан?

КАЛАБУХОВ: Поводом овог значајног датума желим свим становницима Републике Српске пуно здравља, радости и благостања, а самој Републици Српској - просперитет и даљи успјех у напорима које улаже у стварање бољих услова за оне који у њој живе.

“Обрачун”

ГЛАС: Да ли америчка администрација користи простор Балкана за “обрачун” са Русијом?

КАЛАБУХОВ: Коректније би било да питање поставите представницима САД. Са своје стране могу рећи да Русија никад не користи друге државе ради постизања својих циљева, већ са свима води одговоран партнерски дијалог основан на равноправности и узајамном поштовању. Очекујемо исто од наших западних колега.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана