I konzul mora pred tužioce

Željka Domazet
I konzul mora pred tužioce

SARAJEVO - Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić saslušan je juče u Tužilaštvu BiH u vezi sa navodima ministra bezbjednosti Dragana Mektića o vrbovanju selefija u BiH od strane Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske.

U narednim danima trebalo bi da bude saslušan i generalni konzul Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, koji je, prema pisanju portala “žurnal.info”, bio koordinator akcije vrbovanja selefija da prenose oružje u mesdžide širom BiH.

Krešić je juče za “Glas” rekao da je saslušan kao svjedok i da ostaje i dalje pri svojim stavovima koje je već iznio u javnosti.

- Ovo su zaista budalaštine i ne znam kome je stalo da blati moje ime i povezuje me sa stvarima sa kojima nemam nikakve veze. O cijelom slučaju saznao sam iz medija. Iznenađen sam izjavama različitih ljudi o ovom slučaju. Očekujem da sve bude rasvijetljeno do kraja i da se oni koji treba da budu procesuirani zaista nađu pred sudom - rekao je Krešić.

Potvrdio je da bi trebalo da bude saslušan i Bandić.

- Koliko znam, i on je tražio da da izjavu i tražio je odobrenje za to od hrvatskih vlasti, jer je on diplomata i za takvu aktivnost mu je potrebno odobrenje - rekao je Krešić.

Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici donijelo je zaključak, a koji se odnosi na navode o vrbovanju državljana BiH, kojim je od Ministarstva bezbjednosti zatraženo da dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima SOA i generalnog konzula Republike Hrvatske u BiH.

- Nakon što dobijemo potpunu informaciju uslijediće dalji koraci u pravcu rješavanja ovog problema. Razumijem zabrinutost javnosti u vezi sa eventualnim aktivnostima o kojima se govori proteklih dana, ali isto tako želim istaći da je u ovom trenutku potrebno vjerovati u institucije države. Ne smijemo i nećemo dozvoliti destabilizaciju BiH - rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

O ovom slučaju formiran je i predmet u Tužilaštvu BiH. Glavni tužilac Gordana Tadić potvrdila je da je predmet formiran i da će biti saslušano mnogo lica. O cijelom slučaju saslušan je i ministar Dragan Mektić. Ministarstvo bezbjednosti BiH treba Predsjedništvu BiH da dostavi izvještaj da bi ova institucija zauzela konačan stav o tome. Mektić je rekao “Glasu Srpske” da još nije dobio nikakav zahtjev iz Predsjedništva BiH.

- Tek kada dobijem zahtjev mogu se o njemu odrediti i sada ne bi bilo realno da bilo šta komentarišem u vezi sa tim - rekao je Mektić.

 

Saradnik

 

Portal “žurnal.info” nastavio je priču o ovom slučaju, objavljujući svjedočenje pripadnika selefijskog pokreta H. Č. iz Zenice, koji je potvrdio da je skoro četiri mjeseca sarađivao sa hrvatskim obavještajcima. Kako kaže, prilikom vrbovanja prijetili su mu zabranom ulaska u Hrvatsku, a za dobro izvedenu akciju prebacivanja naoružanja obećavali su mu posao u Hrvatskoj za njega i njegovu porodicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana