Hrvatska vlast nijema na ustaško obilježje

Agencije
Hrvatska vlast nijema na ustaško obilježje

Zagreb - Poslanici opozicionog SDP-a u Hrvatskom saboru osudili su juče postavljanje spomen-ploče sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu i zatražili njeno uklanjanje, ocjenjujući neshvatljivim to što još niko od zvaničnika nije reagovao na ovaj skandalozni postupak.

Arsen Bauk, bivši ministar uprave, pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da donese odluku o uklanjanju ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koji je postavljen na spomenik borcima HOS-a u centru Jasenovca.

- Vlada Hrvatske 2004. godine donijela je odluku o uklanjanju spomen-obilježja Mili Budaku u Svetom Roku i Juri Francetiću u Slunju - podsjetio je Bauk.

On je dodao da je odluka donesena jer je njihovo postavljanje suprotno Ustavu Hrvatske i šteti ugledu Hrvatske. Kako ističe Bauk, Plenković treba da iz istog razloga donese odluku o uklanjanju spomen-obilježja s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, mjestu logora smrti koji je nastao kao rezultat politike rasne i nacionalne isključivosti u NDH.

- Ivo Sanader je za to imao petlju. A kako bi rekao Grašo, "Andrej, il' imaš dušu, il' si nula od čovika" - naveo je Bauk.

I primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istakao je da je postavljanje ploče s ustaškim sadržajem u Jasenovcu apsolutno neprimjereno i da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo da reaguje i tu ploču ukloni.

- Posve je nepojmljivo to što državna tijela još nisu reagovala na ovaj ispad - rekao je Komadina i pozvao MUP da ukloni ploču.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da ni treći dan pošto je u Jasenovcu postavljena tabla sa ustaškom parolom, niko od nadležnih organa nije reagovao.

Penzionisana bibliotekarka Jevrejske opštine Zagreb Julija Koš, čija je porodica ubijena u holokaustu, uputila je otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu oštro kritikujući ustašizaciju zemlje. Ona "obavještava" hrvatski državni vrh da se "Jasenovac nalazi u Hrvatskoj, a ne na Okinavi, Novoj Gvineji, Sejšelima ili nekom drugom udaljenom i egzotičnom mjestu". Košova pita predsjednika Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića zašto nisu reagovali kada je prije nekoliko dana u Jasenovcu postavljen "spomenik" sa ustaškom krilaticom - "Za dom spremni".

Da fašizam buja u Hrvatskoj potvrđuje i grafit "Vratit će se Hasanbegović s 1.000 momaka", koji je osvanuo na srpskom groblju u Vrbovskom. Zbog nedavnog razbijanja dvojezičnih tabli, kao i zbog natpisa koji je osvanuo na ulazu u groblje, Jovica Radmanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u tom gradu, od gradonačelnika Dražena Mufića zatražio je da ukloni grafit.

- Nažalost, u ovom se grafitu ne poziva na Hasanbegovića kao čovjeka koji ima učešće u Vladi, već na eufemističko izražavanje mržnje - kaže zabrinuti Radmanović.

Gradonačelnik Vrbovskog, međutim, ističe da još nije vidio sporni grafit i smatra da on nema nacionalističku konotaciju.

Istoričari: Pogubna poruka

Istoričar Hrvoje Klasić istakao je da ne postoji dilema o tome da li je "Za dom spremni" ustaški pozdrav ili stari hrvatski pozdrav, nakon što su istoričari dokazali da pozdrav nikad nije korišćen van ustaškog konteksta.

- Preporučio bih članovima Vlade da nazovu Angelu Merkel i pitaju je kako bi ona postupila kada bi se u Buhenvaldu pojavili natpisi s riječima "Hajl Hitler" - kaže Klasić.

Istoričar Dragan Markovina ističe da se na taj način, pod izgovorom odavanja počasti, šalje pogubna poruka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana