Hrvatska predsjednica ponovo optužila Srbiju za agresiju

Srna
Hrvatska predsjednica ponovo optužila Srbiju za agresiju

Njujork - Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović odbacila je danas u Savjetu bezbjednosti UN kolektivnu krivicu hrvatskog naroda za zločine u BiH i govornicu ponovo iskoristila da kaže da je Hrvatska bila izložena „srpskoj agresiji s ciljem stvaranja velike Srbije“.

Ona kaže da pritom ne misli na građane Srbije, već isključivo na politiku i djela bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.


Kitarovićeva je, na sjednici Savjeta bezbjednosti na kojoj je razmatran posljednji izvještaj Haškog tribinala, rekla da Hrvatska odbacuje tumačenja nedavne haške presude u „slučaju Prlić“, prema kojima je tadašnje vođstvo Hrvatske ili hrvatski narod proglašen krivim.

Ona kaže da nije lako naći snagu i priznati da su neki od sunarodnika počinili zločine i da za njih treba da odgovaraju.

„S tom smo se istinom u Hrvatskoj suočili, a isto očekujemo i od drugih. Međutim, postoji razlika između pojedinačne odgovornosti i kolektivne krivice“, rekla je Kitarovićeva, dodajući da presuda u slučaju „Prlić i ostali“ ne smije biti zloupotrijebljena.

Ona je poručila da se nijedna zajednica u BiH ne smije biti uznemirena i da se Hrvati moraju osjećati bezbjedno u zemlji koju dijele sa Bošnjacima i Srbima.

„Pozivam sve političare u BiH da prvenstveno misle na svoju odgovornost za dobrobit oba entiteta i BiH kao cjeline. Hrvatska kao jedna od potpisnica i garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma ima posebnu odgovornost za stabilnost našeg susjedstva i za očuvanje Hrvata u toj njihovoj domovini“, rekla je Kitarovićeva.

Ona je poručila da Hrvatska može biti prilično zadovoljna radom Haškog tribunala i da ga potpuno podržava, uprkos nekim neslaganjima.

Iznoseći zamjerke na račun Tribunala, Kitarovićeva je navela da je ovaj sud previše vremena potrošio na proceduralna i statusna pitanja, a nedovoljno vremena na pružanje žrtvama osjećaja zadovoljene pravde.

Kitarovićeva nijednom riječju nije pomenula etničko čišće koje je sprovela hrvatska vojska i policija u akcijama „Oluja“ i „Bljesak“, prenose mediji.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana