Hrvatska će pružati podršku BiH na putu ka EU

Agencije
Hrvatska će pružati podršku BiH na putu ka EU

SARAJEVO - Hrvatska je pripremila ambiciozan program predsjedavanja Savjetom Evropske unije koji, između ostalog, uključuje i pružanje podrške BiH u procesu pridruživanja Uniji, poručeno je na današnjem javnom predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedavanja u Sarajevu.

Šef delegacije EU u BiH Johan Zatler kazao je da je od izuzetne važnosti to što je pitanje Zapadnog Balkana u vrhu programa predsjedavanja Hrvatske.

-Nadam se da ćemo svakako u narednim mjesecima imati snažniji fokus Evropske unije u ovom regionu. Kada je riječ o politici proširenja, imamo i mi iz EU svoje zadatke kada je riječ o metodologiji za proširenje. Pokazali smo kroz ranije primjere uspješnost procesa pridruživanja i pokazaćemo to i u budućnosti. Domaći lideri moraju zasukati rukave i istinski početi raditi na reformama. Zajednički možemo napraviti pravu razliku – istakao je Zatler.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić  je istakao da hrvatsko predsjedavanje dolazi u vremenu velikih promjena za EU.
- Bitan nam je napredak BiH i stoga je Hrvatska spremna pomoći BiH svojim svježim iskustvom u pregovaračkim procesima. Vjerujemo da će BiH uložiti napore u reformske procese. Ovo je trenutak da EU pošalje snažnu poruku regionu- naglasio je Sabolić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana