Gotovac: Zakon o majci jedini svima donosi boljitak

V. K. S.
Gotovac: Zakon o majci jedini svima donosi boljitak

BANjALUKA - Samo zakon o majci može riješiti pronatalitetni problem sa kojim se suočava Republika Srpska jer je to dokument nad dokumentima.

Istakao je to za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “Četiri plus” Republike Srpske Miladin Gotovac koji duže vrijeme radi upravo na tom zakonskom aktu.

- U tom prijedlogu nema razlika, već samo mjere za sve porodice i svaku majku u Srpskoj. Imamo podršku već od republičkih institucija, a zadatak svih nas je da pronađeno sredstva koja nisu mala, ali zaista su trajna i daju veliku šansu za bolju demografsku sliku. Taj zakon bi donio boljitak u svaku porodicu - istakao je Gotovac.

Vlada Srpske je u četvrtak odlučila da u budžetu za 2022. godinu izmijeni određene odredbe u Zakonu o dječijoj zaštiti, tako da će prvi put biti uvedena naknada i za prvorođeno dijete i iznosiće 97 KM, isto toliko i za drugo, za treće 140 i za četvrto 97 KM. Odluka je i da jednokratna pomoć majkama za rađanje djeteta ubuduće iznosi 500 KM. Gotovac smatra da je tu, ipak, više riječ o socijalnim, a ne pronatalitetnim mjerama.

- Tim mjerama se, svakako, radujemo jer su usmjerene dijelu populacije kojem su i najpotrebnije. Međutim, te mjere moraju biti dopunjene, jer njima nije obuhvaćeno peto, šesto i svako naredno dijete - rekao je Gotovac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana