Готовац: Закон о мајци једини свима доноси бољитак

В. К. С.
Готовац: Закон о мајци једини свима доноси бољитак

БАЊАЛУКА - Само закон о мајци може ријешити пронаталитетни проблем са којим се суочава Република Српска јер је то документ над документима.

Истакао је то за “Глас Српске” предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце “Четири плус” Републике Српске Миладин Готовац који дуже вријеме ради управо на том законском акту.

- У том приједлогу нема разлика, већ само мјере за све породице и сваку мајку у Српској. Имамо подршку већ од републичких институција, а задатак свих нас је да пронађено средства која нису мала, али заиста су трајна и дају велику шансу за бољу демографску слику. Тај закон би донио бољитак у сваку породицу - истакао је Готовац.

Влада Српске је у четвртак одлучила да у буџету за 2022. годину измијени одређене одредбе у Закону о дјечијој заштити, тако да ће први пут бити уведена накнада и за прворођено дијете и износиће 97 КМ, исто толико и за друго, за треће 140 и за четврто 97 КМ. Одлука је и да једнократна помоћ мајкама за рађање дјетета убудуће износи 500 КМ. Готовац сматра да је ту, ипак, више ријеч о социјалним, а не пронаталитетним мјерама.

- Тим мјерама се, свакако, радујемо јер су усмјерене дијелу популације којем су и најпотребније. Међутим, те мјере морају бити допуњене, јер њима није обухваћено пето, шесто и свако наредно дијете - рекао је Готовац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана