Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda: Ne može Sarajevo da nam bude bliže od Banjaluke

Milijana Latinović
Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda: Ne može Sarajevo da nam bude bliže od Banjaluke

Beograd i Banjaluka, dva srpska grada, od danas će i zvanično biti pobratimi i to je formalizacija naše dugogodišnje saradnje. Iako poštujemo svaki drugi grad, ne može nikada Sarajevo da nam bude bliže od Banjaluke.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, naglasivši da Banjaluka na ovaj način staje u red sa Moskvom, Pekingom, Čikagom i drugim gradovima širom svijeta sa kojima je Beograd pobratimljen.

- Najvažnije je da  povelja koju će danas potpisati dva gradonačelnika ne ostane mrtvo slovo na papiru već da se zaista pretoči u konkretnu saradnju - naglasio je Vesić.

GLAS: Šta ovaj potez konkretno znači za dvije srpske prestonice?

VESIĆ: To je formalizacija naših odnosa i dokaz da Beograd i Banjaluka treba da nastupaju zajedno i da mi kao Srbi, bez obzira u kojim državama živimo treba da sarađujemo jedni sa drugima. Sarađujemo i sa drugim gradovima u regionu ali ne može niko da nam bude bliži od Banjaluke.

GLAS: Šta će biti prvi naredi korak?

VESIĆ: Dogovorili smo se da za početak Beograd pokloni Banjaluci jedan spomenik, Voždu Karađorđu ili Gavrilu Principu, kako naši prijatelji iz Banjaluke izaberu. S druge strane, dogovorili smo se da bistu Petru Kočiću koja je otkrivena pre nekoliko godina pomerimo na neko prikladnije mesto.

GLAS: Osim “Krajiške kuće” ranije ste najavili otvaranje i “Hercegovačke kuće”, kada bi to moglo biti realizovano?

VESIĆ: U ovom trenutku ne mogu da vam kažem tačno kada. Tražimo prostor. Inače u Beogradu postoje prodavnice hercegovačke hrane koje su veoma posećene i popularne, ali dobro bi bilo da te dve kuće postoje. Sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem smo razgovarali da bi bilo dobro da ta kuća bude i neka vrsta kulturnog centra.

GLAS: Spomenuli ste da postoji mogućnost da jedan park u Beogradu nosi naziv Republika Srpska. Šta konkretno planirate?

VESIĆ: Nažalost, građani Srbije ne poznaju dovoljno Republiku Srpsku, kao ni Srbiju. To smo videli sada za vreme korone kada nije moglo da se putuje, mnogi prijatelji su mi rekli kako nisu ni znali šta sve imamo ovde u Srbiji. U tom smislu taj park Republike Srpske bi mogao da izgleda poput onog u Barseloni gde je čitava Španija predstavljena u jednom selu.

Manifestacije

GLAS: Na koji način planirate stanovnicima približiti Banjaluku, odnosno Beograd?

VESIĆ: Plan je i da jednom godišnje organizujemo Dane Beograda u Banjaluci i Dane Banjaluke u Beogradu. To će biti prilika da naši sugrađani, i jedni i drugi vide pozorišne predstave i izložbe, da ostvarujemo saradnju privrednika i sve ono u čemu i treba da sarađuju bratski gradovi.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana