Горан Весић, замјеник градоначелника Београда: Не може Сарајево да нам буде ближе од Бањалуке

Милијана Латиновић
Горан Весић, замјеник градоначелника Београда: Не може Сарајево да нам буде ближе од Бањалуке

Београд и Бањалука, два српска града, од данас ће и званично бити побратими и то је формализација наше дугогодишње сарадње. Иако поштујемо сваки други град, не може никада Сарајево да нам буде ближе од Бањалуке.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” замјеник градоначелника Београда Горан Весић, нагласивши да Бањалука на овај начин стаје у ред са Москвом, Пекингом, Чикагом и другим градовима широм свијета са којима је Београд побратимљен.

- Најважније је да  повеља коју ће данас потписати два градоначелника не остане мртво слово на папиру већ да се заиста преточи у конкретну сарадњу - нагласио је Весић.

ГЛАС: Шта овај потез конкретно значи за двије српске престонице?

ВЕСИЋ: То је формализација наших односа и доказ да Београд и Бањалука треба да наступају заједно и да ми као Срби, без обзира у којим државама живимо треба да сарађујемо једни са другима. Сарађујемо и са другим градовима у региону али не може нико да нам буде ближи од Бањалуке.

ГЛАС: Шта ће бити први нареди корак?

ВЕСИЋ: Договорили смо се да за почетак Београд поклони Бањалуци један споменик, Вожду Карађорђу или Гаврилу Принципу, како наши пријатељи из Бањалуке изаберу. С друге стране, договорили смо се да бисту Петру Кочићу која је откривена пре неколико година померимо на неко прикладније место.

ГЛАС: Осим “Крајишке куће” раније сте најавили отварање и “Херцеговачке куће”, када би то могло бити реализовано?

ВЕСИЋ: У овом тренутку не могу да вам кажем тачно када. Тражимо простор. Иначе у Београду постоје продавнице херцеговачке хране које су веома посећене и популарне, али добро би било да те две куће постоје. Са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем смо разговарали да би било добро да та кућа буде и нека врста културног центра.

ГЛАС: Споменули сте да постоји могућност да један парк у Београду носи назив Република Српска. Шта конкретно планирате?

ВЕСИЋ: Нажалост, грађани Србије не познају довољно Републику Српску, као ни Србију. То смо видели сада за време короне када није могло да се путује, многи пријатељи су ми рекли како нису ни знали шта све имамо овде у Србији. У том смислу тај парк Републике Српске би могао да изгледа попут оног у Барселони где је читава Шпанија представљена у једном селу.

Манифестације

ГЛАС: На који начин планирате становницима приближити Бањалуку, односно Београд?

ВЕСИЋ: План је и да једном годишње организујемо Дане Београда у Бањалуци и Дане Бањалуке у Београду. То ће бити прилика да наши суграђани, и једни и други виде позоришне представе и изложбе, да остварујемо сарадњу привредника и све оно у чему и треба да сарађују братски градови.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана