Godišnjica zatvaranja "Silosa": Logoraše tukli i mučili glađu i žeđu

Srna
Godišnjica zatvaranja "Silosa": Logoraše tukli i mučili glađu i žeđu

BANjALUKA - Jedan od preživjelih srpskih zatočenika logora "Silos" u Tarčinu Vinko Lale rekao je da su svi logoraši u tom zloglasnom logoru bili izloženi stravičnom mučenju i psiho-fizičkom zlostavljanju od pripadnika muslimanskih snaga.

"Silos" je bio koncentracioni logor za Srbe, kojim je upravljala takozvana Armija BiH od 1992. do 1996. godine. Nalazio se u prijeratnom silosu za žito u naselju Tarčin, sarajevska opština Hadžići. Otvoren je 11. maja 1992. godine, a zatvoren 27. januara 1996, odnosno dva mjeseca nakon parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Lale napominje da su ga pripadnici muslimanske vojske zarobili 1992. godine u porodičnoj kući njegove supruge u Hadžićima pod izgovorom da treba da da izjavu u policijskoj stanici.

- Nažalost, moje ispitivanje je trajalo više od godinu, jer sam odmah iz policijske stanice odveden u "Silos" gdje su me u jednoj prostoriji u centralnom dijelu logora nastavili da ispituju i tuku - priča Lale. Podsjeća da je u ćeliji u "Silosu" bio zatočen zajedno sa 36 ljudi na prostoru od 50 kvadrata, da su sjedili i ležali na betonu i da su jeli i vršili nuždu.

- U ćeliju su, uglavnom noću, upadali stražari, pripadnici muslimanske vojne policije i vojske i tukli nas čime su stigli. Bilo je prebijenih nogu, ruku, razbijenih lobanja, polomljenih kostiju, otvorenih rana. Pored toga, bili smo izloženi patnji žeđi i glađu - svjedoči Lale. Dodaje da su  1992. mnogi muslimanski vojni i politički zvaničnici dolazili su u ovaj logor, a među njima je bilo i stranaca.

- Prema svjedočenju zatvorenika, i Alija Izetbegović je dolazio pred "Silos", jer su logoraši preko puta logora napravili heliodrom za spuštanje helikoptera kojeg je koristio Izetbegović - kaže Lale.

Napominje da Udruženje logoraša regije Birač raspolaže podacima da je u logoru "Silos" ukupno ubijeno 28 Srba, jer je četvoro zatočenika preminulo neposredno nakon puštanja na slobodu usljed posljedica mučenja.

On očekuje maksimalne kazne zatvora u drugostepenom postupku pred Sudom BiH za osmoricu optuženih da su odgovorni za ovaj zločin nad srpskim lograšima.

Istoričar Goran Latinović rekao je da je logor "Silos" bio samo jedan u nizu zloglasnih logora za Srbe tokom rata u bivšoj BiH.

On je naveo da su u logoru "Silos" bili utamničeni Srbi iz okolnih sela sa područja opštine Hadžići - Bioča, Do, Raštelica, Odžak, Korča i Češće, kao i da je bilo zatočenika iz Sarajeva.
Latinović je dodao da je najstarija žrtva mučenja u ovom logoru rođena 1908. godine, a najmlađa 1970.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović rekao je da je u "Silosu" od 1992. do 1996. godine bilo zatočeno oko 600 srpskih logoraša. Prema njegovim riječima, šest logoraša strijeljano je na Igmanu prilikom kopanja rovova, a ostali su ubijeni ili su umrli u logoru od posljedica mučenja, zlostavljanja, bolesti i neadekvatnog liječenja.

- Od zatvaranja logora do danas oko 200 Srba je umrlo od posljedica mučenja, psihofizičkog zlostavljanja i iscrpljenosti - rekao je Nosović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana