Glas Srpske saznaje: NS RS odbacuje Inckov zahtjev o oduzimanju odlikovanja

Aleksandar Stojanović
NS RS konstatuje da Visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj
Foto: Velibor Tripić | NS RS konstatuje da Visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj

BANjALUKA – Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je funkcija Visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom X Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da Visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj.

Stoji ovo u odgovoru NS RS na pismo Valentina Incka do čijeg sadržaja je došao "Glas Srpske". Prema informacijama našeg lista, ovakav prijedlog dao je Klub poslanika SNSD-a, a kako nam je rečeno on je usaglašen i sa ostalim skupštinskim klubovima. 

U tački 2. ovog zaključka NS RS "odbacuje bonska ovlaštenja" i konstatuje da je Visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja, koji je utvrđen Aneksom X  Dejtonskog sporazuma.

- Jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći tzv. "bonska ovlaštenja" – navodi se u odgovoru.

Dodaje se da je takvo djelovanje Visokog predstavnika protivpravno i protivustavno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Narodna skupština RS odbacuje zahtjev Visokog predstavnika i daje podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada NS RS (1991 – 2016) – zaključuje se u odgovoru.

Ovaj prijedlog trebao bi biti razmatran na sjednici koja je počela jutros, odmah nakon što završi rasprava o Pokretanju inicijative za razgovor i i dajlog između Srpske i FBiH, te tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana