Глас Српске сазнаје: НС РС одбацује Инцков захтјев о одузимању одликовања

Александар Стојановић
НС РС констатује да Високи представник не може ни у којем случају бити надређен Републици Српској
Foto: Велибор Трипић | НС РС констатује да Високи представник не може ни у којем случају бити надређен Републици Српској

БАЊАЛУКА – Народна скупштина Републике Српске констатује да је функција Високог представника у БиХ уведена Анексом X Дејтонског споразума, који је потписала и Република Српска, те да Високи представник не може ни у којем случају бити надређен Републици Српској.

Стоји ово у одговору НС РС на писмо Валентина Инцка до чијег садржаја је дошао "Глас Српске". Према информацијама нашег листа, овакав приједлог дао је Клуб посланика СНСД-а, а како нам је речено он је усаглашен и са осталим скупштинским клубовима. 

У тачки 2. овог закључка НС РС "одбацује бонска овлаштења" и констатује да је Високи представник изашао из правног оквира свог дјеловања, који је утврђен Анексом X  Дејтонског споразума.

- Јер је незаконито, противуставно и без ограничења присвојио законодавна, извршна и судска овлаштења, кршећи основна људска права и међународне инструменте за њихову заштиту користећи тзв. "бонска овлаштења" – наводи се у одговору.

Додаје се да је такво дјеловање Високог представника противправно и противуставно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Народна скупштина РС одбацује захтјев Високог представника и даје подршку одлукама које је донио Одбор за обиљежавање 25. годишњице постојања и рада НС РС (1991 – 2016) – закључује се у одговору.

Овај приједлог требао би бити разматран на сједници која је почела јутрос, одмах након што заврши расправа о Покретању иницијативе за разговор и и дајлог између Српске и ФБиХ, те три конститутивна народа о могућим рјешењима за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана