FBiH: U četvrtak generalni štrajk rudara ako ne bude dogovora

Srna
FBiH: U četvrtak generalni štrajk rudara ako ne bude dogovora

SARAJEVO - Rudari će stupiti u generalni štrajk u četvrtak, 20. maja, ukoliko na sastanku u federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije ne bude dogovora o uslovima za njihovo penzionisanje, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH (FBiH) Sinan Husić.

Husić je rekao da će, ako ne dođe do dogovora, biti okončane pripreme za generalni štrajk u svih sedam rudnika koncerna, ali i za proteste pred Vladom FBiH u petak, 21. maja.

On je za “Dnevni avaz” ponovio da rudari traže da se obezbijedi pravo na penziju svim radnicima kojima je izvršen prekid ugovora o radu jer su stekli uslove za penzionisanje.

“Uvezivanje staža i odlazak u penziju je njihovo elementarno pravo, a u 90 odsto slučajeva radi se o rudarima, kopačima. Do kraja godine takve uslove će imati 441 radnik, a to je trećina od prekobrojnih u rudnicima. Insistiramo da se ovaj proces okonča u periodu 2021-2023. godine po ugledu na proces restrukturisanja na planu ljudskih resursa žElektroprivredež, koji je trajao 10 godina. Mi tražimo dvije i po godine”, naveo je Husić.

Sutra će u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH biti nastavljeni razgovori započeti 5. maja. Rudari su naveli da ne namjeravaju da radikalno odstupe od svojih prijedloga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana